Arvio: Stratovariuksen kemia toimii ja kestää – Survive on laadukas, väkevä ja relevantti metallilevy

Stratovarius
Survive
Ear

Seitsemän vuotta tätä on saatu odottaa. Stratovariuksen uusi levy on viimein valmis, mutta kun levyn pistää pyörimään, albumin aloittavan nimiraidan intron kohdalla on pakko tarkistaa, mistä bändistä on kysymys. Surviven ensitahdit kuulostavat kuin joltain modernilta thrash-bändiltä. Onneksi pian alkaa kuulostaa tutummalta, ja Timo Kotipellon lauluäänen nyt kuka tahansa tunnistaa.

Jotakin on kuitenkin muuttunut. Tai pikemminkin bändi on suorittanut hienosäätöä. Kitarasoundi kuulostaa aiempaa rouheammalta ja koskettimien rooli vaikuttaa painuneen piirun verran taka-alalle. Paikka paikoin kuulostaa siltä kuin Stratovarius olisi kiukkuisempi kuin edeltävillä albumeillaan.

Yhtye on tehnyt uuden levyn sävellystyön kohdalla enemmän yhteistyötä kuin aiemmin. Metodi palvelee albumikokonaisuutta siten, että yhtye pystyy säilyttämään tuoreutensa ja valvomaan laatua jo kappaleiden synnyn alkuhetkillä. Tämä takaa puolestaan sen, että käsillä on jälleen kerran relevanttia, laadukasta ja väkevää kuunneltavaa.

Kuten Stratovarius on ennenkin osoittanut, se on kuin maailman parhaimmistoon kuuluva kokki, jonka makupaletti yksinkertaisesti on lyömätön ja joka vuodesta toiseen toteuttaa vain ja ainoastaan omaa visiotaan unohtamatta ajan tuomaa kehitystä. Stratovarius on bändi, jonka kemia toimii ja kestää. Älkää siis huoliko, Survive edustaa jälleen laatua sitä kaipaaville.