Levyarvio: Stratovarius teki kiehtovan välitilinpäätöksen – Mitä se enteilee tulevasta?

Stratovarius
Enigma: Intermission II
Ear

Suomalaisen power metalin klassikko jatkaa siitä, mihin 17 vuotta sitten jäi. Vuonna 2001 Stratovarius tuuttasi ulos Intermission-ykkösosan, joka koostui covereista, bonuskappaleista ja syystä tai toisesta pois studioalbumeilta jätetyistä biiseistä.

Alkuperäiseen verrattuna Enigma on kunnianhimoisempi ja enemmän omaa paikkaansa puolustava teos – ja kauttaaltaan yhtyeen omaa tuotantoa: mukana ei ole ainuttakaan lainakappaletta. Ostopäätökselle annetaankin paljon vastinetta: sisällöltään epätasaisten mutta poikkeuksetta mielenkiintoisten kappaleharvinaisuuksien (joista Japani-bonarit Giants ja Castaway värisyttävät erityisesti) lisäksi mukana on kolme täysin uutta sävellystä. Näistä Oblivion nousee uuden Stratovariuksen parhaimpien teosten joukkoon. Jos Intermission II on välitilinpäätös, joka enteilee seuraavaa studioalbumia, biisinkirjoituskynä näyttäisi olevan juuri nyt erityisen terävänä.

Mukana on myös neljä yhtyeen aiemmista hiteistä laajemmalle soitinvalikoimalle sovitettua orkestraatiota, jotka ovat sanalla sanoen erikoisia mutta osoittavat, että kokoelman eteen on nähty vaivaa. Omillaan seisovana julkaisuna Intermission II on yllättävänkin kiehtova ja tyydyttävä.