Arvio: Täynnä tunnetta ja raakaa ilmaisuvoimaa – Verneri Pohjola vahvistaa asemaansa yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista jazz-muusikoista

Arvio julkaistu Soundissa 9/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Verneri Pohjola
Monkey Mind
Edition

Kotimaisen jazzin kärkinimiin kuuluva tähtitrumpetisti Verneri Pohjola julkaisee uudenkin albuminsa Monkey Mind kiinnostaviin uusiin jazz-julkaisuihin keskittyvällä brittiläisellä levy-yhtiöllä Edition Recordsilla. Pohjola on kasannut levylleen todellisen unelmaryhmän. Albumi on tehty yhteistyössä tunnettujen eurooppalaisten huippumuusikoiden, tanskalaisen basistin Jasper Hoibyn, brittiläisen pianistin Kit Downesin sekä rumpali Olavi Louhivuoren ja kosketinsoittaja Tuomo Prättälän kanssa, jonka kanssa albumi on myös tuotettu. Kaikkia – mukaan lukien valtavan rekisterin omaavaa Pohjolaa itseään – yhdistää intohimo ja sitoutuminen taiteeseensa.

Levyn nimi viittaa mielen ylikuormittumiseen ja sen synnyttämään levottomuuteen. Kun mieltä painaa liiallinen stressi, kaikki tuntuu kaoottiselta. Pää on täynnä epäilystä omasta riittävyydestä, kelvollisuudesta ja kyvystä. Kappaleilla Pohjola on pyrkinyt kohtaamaan oman apinamielensä ja tervehtimään sitä ystävällisesti musiikkinsa kautta.

Pohjola on pyrkinyt kohtaamaan oman apinamielensä ja tervehtimään sitä ystävällisesti musiikkinsa kautta.

Teeman vaarana olisi tietysti voinut olla sekasorto ja epäjärjestys, mutta Pohjola onnistuu pitämään paketin kasassa. Eräs Euroopan omaperäisimmistä jazz-innovaattoreista on löytänyt ainutlaatuisen oman äänensä ja yhdistelee vaivattomasti perinteisiä ja moderneja jazzin ja nykyklassisen elementtejä kiehtovan ja uskaltavan, mielenkiintoisen ja alati kehittyvän soundin luomiseksi.

Monkey Mind on Verneri Pohjolan tyylille uskollisesti täynnä tunnetta ja mahtipontista ilmaisua, energistä ja raakaa ilmaisuvoimaa. Ajan myötä hänen sävellystensä dramaturgia on sekä rikastunut että pelkistynyt. Tuloksena on poikkeuksellisen ekspressiivinen sekä voimakas jazz-albumi, joka kumpuaa ennen kaikkea Pohjolan omaleimaisesta ulosannista: vakuuttavasta tulkinnasta, intensiiivisestä improvisaatiosta sekä ennakkoluulottomasta luovuudesta.

45-minuuttinen, dynaaminen, kauniisti muotoiltu ja puhutteleva albumi vie kuulijan mukaansa, mutta kyseenalaistaa ja stimuloi rikkomalla jazzin rajoja kokeillen jatkuvasti uusia ääniä ja ideoita sekä sinne tänne vaeltelevia melodioita.

Tuloksena on poikkeuksellisen ekspressiivinen sekä voimakas jazz-albumi, joka kumpuaa ennen kaikkea Pohjolan omaleimaisesta ulosannista.

Mutta Monkey Mind tuo mukanaan myös uudenlaista keveyttä. Pohjola on säveltänyt uusia kappaleita riippumatta siitä, ovatko ne riittävän jazzia. Vaikutteissa voi kuulla viitteitä niin rock- kuin nykyaikaiseen populaarimusiikkiinkin.

Ja vaikka Verneri Pohjolan musiikki on erityisen rikasta, on hänellä myös poikkeuksellinen kyky luoda sovituksia, jotka sitovat bändin yhteen lähes saumattomasti. Yhteenkuuluvassa ryhmässä jokainen saa äänensä kuuluviin, mutta kukaan ei varasta show’ta.

Monkey Mindin myötä Verneri Pohjola vahvistaa asemiaan yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista eurooppalaisista jazz-muusikoista.

Lisää luettavaa