BACKYARD BABIES: Stockholm Syndrome

BACKYARD BABIES
Stockholm Syndrome
RCA

Backyard Babiesin neljännellä studioalbumilla ei ole tietenkään mitään tekemistä Musen Absolution -levyltä löytyvän Stockholm Syndrome -kappaleen kanssa. Sattuman yhdistämät yhtyeet eivät voisi olla enempää eri maailmoista kotoisin. Musen työstäessä mahtipontishysteeristä uusprogeaan Backyard Babies luottaa rähjäisen ja kovaäänisen katurockin loputtomiin uusiutuvaan lumovoimaan. Ruotsalaiskvartetti ei ole olemuksellaan takertunut Hanoi Rocksin ylikoristeellisella kukkoilulla alleviivaamaan rock-tähden ikuisen nuoruuden illuusioon, mutta sisällöllisesti yhtyeen uutuus ei ole niinkään kaukana Michael Monroen ja Andy McCoyn otteista.

Everybody Ready?! on avaushuuto, jota seuraa levyllinen yllätyksetöntä ja lajissaan hyvinkin standardimaista luukutusta. Biiseissä riittää toki tehoa ja Backyard Babies hallitsee tyylinsä läpikotaisin, mutta missään vaiheessa albuminsa ei yllä erinomaisuuteen. Tuttujen kuvioiden kierrätys hoituu turvallisesti kuin automaattiohjauksella. Stockholm Syndrome -levyn perusteella Backyard Babiesiin viime vuosina yleisesti uhratut ylisanat tuntuvat vahvasti liioitelluilta.

Queens Of The Stone Agen, Holen ja Rancidin kanssa työskennelleen Joe Barresin tuottaman ja miksaaman levyn erikoisuus on kasapäin Backyard Babiesin idoleita ja ystäviä kokoava Friends. Lähes AC/DC:n tyyliin riffailevaa ja kertosäkeeltään stadionkelpoisesti hoilattavaa biisiä ja sillä kuultavia vierailijoita on taltioitu muutaman viime vuoden aikana ympäriinsä yhtyeen ollessa tien päällä. Ensimmäiset rivit laulavaa Michael Monroeta seuraavat muiden muassa edesmennyt Joey Ramone, Danko Jones, Tyla ja The Cardigansin Nina Persson. Tylan viimeisiin sanoihin "They're born to lose but they can not die" tuntuu kiteytyvän kunnioitus sekä ystäviä että kaikkia rock'n'rollille itsensä antaneita kohtaan. Jälkimmäiseen joukkoon kuuluu eittämättä myös Backyard Babies.