THE BEACH BOYS: Pet Sounds 40th Anniversary

THE BEACH BOYS
Pet Sounds 40th Anniversary
EMI

Moneen otteeseen maailman hienoimmaksi pop-albumiksi nimetty Pet Sounds (1966) on maineensa ansainnut. The Beach Boys -tuotannossakin poikkeuksellisellä levyllä on täysin omanlaisensa äänimaailma, joka syntyi Brian Wilsonin päässä ja jonka muun muassa Wilsonin ihaileman tuottajavelho Phil Spectorin käyttämät studiomuusikot auttoivat toteuttamaan. Kalifornian aurinkorannat olivat vaihtuneet melankolisiksi sielunmaisemiksi, teinitytöt kasvaneet aikuisiksi, elämä muuttunut mutkikkaammaksi. Siinä aiheita, jotka jokainen sukupolvi käy vuorollaan läpi, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa levyn kiehtovuuteen, johon aika ei tunnu pystyvän.

Ykkös-cd:llä kuullaan ensin Brian Wilsonin alkuperäinen monomiksaus, jonka kuultuaan sitä voi verrata seuraavaan, vuonna 1997 tehtyyn stereoversioon. Kakkoslevy on dvd, joka tarjoaa aiheesta vielä nykyteknologian mahdollistaman 5.1.-audion, joka on varsin kaukana monosta, mutta kiinnostava yhtä kaikki. Lisäksi dvd:llä on dokumentti klassikkolevyn teosta ja aikanaan tehty, mutta hyllytetty video Good Vibrationsista. Värikylläistä ajankuvaa, jota on ilo katsoa.

Teknologia on muuttunut paljon 40 vuodessa, mutta ainakin tässä tapauksessa artistin kädenjälkeä on kunnioitettu ajan vaatimusten mukana. Brian Wilsonin lempisoundit elävät ja hengittävät eri muodoissaan. Kananmunaa on sanottu täydelliseksi pakkaukseksi ja tässä on toinen sellainen.

Pet Sounds on saanut arvoisensa juhlapainoksen.