CASS McCOMBS: Big Wheel And Others

CASS McCOMBS
Big Wheel And Others
Domino

Cass McCombs on julkisuutta välttelevä vaeltelija, jonka musiikki soi tulkintoja vältellen myyttisissä fyysisissä ja metafyysisissä tiloissa 80 minuutin ajan. Tämä levy on kuin Australian aboriginaalien walkabout, jossa McCombs vaeltaa ympäri länttä laulaen asioille nimiä.

McCombsin taustabändi on huikea. Se soittaa ilmavalla ja tiukalla mutta elävällä otteella. Soundi muistuttaa Calexicoa, mutta ilman ensimmäistäkään viittausta Meksikoon. Ja musiikissa nojataan vahvasti toistoon, joka tuo biiseihin ajoittain transsimaisia ulottuvuuksia, mutta taiteiluksi levy ei missään vaiheessa mene. McCombsilla on tarttuvien melodioiden teko verissä.

Kokonaisuuden koskettavin kappale on Brighter!, josta on tarjolla kaksi versiota: McCombsin itsensä laulama sekä Karen Blackin versio. Laulaja ja näyttelijä Karen Black tunnetaan kai parhaiten roolistaan Jack Nicholsonin näyttelemän Robert Dupean tyttöystävänä Rayette Dipestona elokuvassa Five Easy Pieces. Toinen huippukohta on Morning Star, jossa onnistutaan pohtimaan avaruudessa ulostamisen problematiikkaa, Lusiferia ja aviomiehen hylkäämistä. Kaikki tämä tapahtuu jollain vaikeasti hahmottuvalla tavalla jumalallisuuden äärellä, kuten niin monet McCombsin teksteistä.

Levyn pituudesta tekisi mieli valittaa, mutta toisaalta se tuntuu olevan tämän artistin kohdalla ”feature, ei bugi”, joten mitä turhia. Kuunnelkaa tätä levyä vaikka puolikas kerrallaan.