DAVID BOWIE: Stage

DAVID BOWIE
Stage
EMI

David Live on äänitetty heinäkuussa 1974 Philadelphian Tower-teatterissa, vain kuukausi Diamond Dogs -levyn ilmestymisen jälkeen ja juuri ennen Bowien heittäytymistä valkoisen soulin syliin. Stage puolestaan koostuu vuoden 1978 maailmankiertueella esitetystä materiaalista. Ymmärrettävästi Low- ja "Heroes"-levyt ovat sillä vahvasti edustettuina. Kiertueen jälkeen Bowie vei yhtyeensä studioon ja nauhoitti Lodger-albuminsa.

Kummankin uudelleenjulkaisun kansitarra ylpeilee alkuperäisen settilistan mukaisella kappalejärjestyksellä sekä kahdella julkaisemattomalla esityksellä. David Liven ja Stagen yhteismitta venyy vähän yli kolmen tunnin ja ne antavat hyvän kuvan David Bowien 70-luvun livekunnosta. Kuva muuttuu erinomaiseksi, jos levyhyllyssä nököttää Santa Monicassa lokakuussa 1972 äänitetty ja laajasti bootlegattu konsertti. Näiden cd-markkinoille päivitettyjen live-levyjen kappalevalikoimissa ei ole päällekkäisyyksiä. Muutamassa vuodessa myös Bowien yhtyeiden kokoonpano ja sointi olivat muuttuneet täysin. Aiemman levyn yksinäisenä kitaristina loistaa rock-virtuoosi Earl Slick, myöhemmällä soolomaalailusta vastaa Adrian Belew ja rytmistä Carlos Alomar.

David Liven soundi on uudesta miksauksesta huolimatta varsin karu ja ohut. Levy todella kuulostaa liveäänitykseltä, eikä edes mitenkään ensiluokkaiselta sellaiselta. Albumin kansissa väitetäänkin, että jälkeenpäin on korjailtu vain mikrofonista ohi vuotaneita taustalauluja.

Stagen kosketinvoittoinen sointi on huomattavasti rikkaampi, mikä selittyy pitkälti soitettavalla materiaalilla. Keikka muun muassa aloitetaan juhlallisesti humisevalla Warszawalla, josta siirrytään upeasti liitävään "Heroesiin".

Stagella säkkihousuisen Bowien johtama yhtye uskaltaa myös Hang On To Yourselfin ja Ziggy Stardustin kaltaisten rock-klassikoiden kimppuun, ja tulos on kiltisti sanottuna poikkeava. David Liven parasta antia ovat Space Oddityn ja Timen kaltaiset hitaat kappaleet, jotka luurankomainen Bowie tulkitsee paremmin kuin hiukan tahmeat rock-raidat.