Bowien tärkeimmät vuodet nippuun – Mukana uudelleenmiksauksia, paranneltuja versioita ja muuten vaan laadukkaita teoksia

David Bowie
A New Career In A New Town (1977-1982)
Parlophone

David Bowien uraa on viime vuosina laatikoitu esimerkillisesti. Vuoden välein ilmestyneet paketit ovat olleet huolella toimitettuja, kattavia ja vailla turhanpäiväistä tilpehööriä. Samaa tarjoaa myös tämä sarjan kolmas, Bowien tärkeimpiin vuosiin keskittyvä boksi. Se pitää sisällään ”Berliini-trilogian” eli Brian Enon kanssa tehdyt kokeelliset albumit Low, ”Heroes” ja Lodger, sekä luontevasti niiden perään istuvan levyn Scary Monsters (And Super Creeps). Ne ovat kaikki poikkeuksellisen laadukkaita teoksia ja välittävät kuvan täysin ainutlaatuisesta, rohkeasta ja luomisvoimansa huipulla olevasta taiteilijasta.

Popmusiikki tuntuu erittäin harvoin näin merkitykselliseltä.

Laatikosta löytyy myös ”Heroes”-ep, Re:Call 3 -harvinaisuuskokoelma sekä Stage-live, jonka huono maine johtuu väkivaltaisesti editoidusta ja torsosta ensipainoksesta – nyt mukana on myös vuosien mittaan täydennetty ja parannettu versio, joka summaa briljantisti laulavan Bowien eri puolia luontevasti.

Kiinnostavinta antia on Bowien parhaimpiin levyihin lukeutuvan Lodgerin upouusi, Tony Viscontin rakkaudella tekemä uudelleenmiksaus. Aina tympeältä soundannut (Bowie ja Visconti joutuivat tekemään miksauksen epätyydyttävissä puitteissa) mutta kekseliäästi sovitettuja, mestarillisia kappaleita sisältävä albumi saa nyt aivan uuden, syvemmän ja värikkäämmän elämän. Toki uusi versio myös vieroksuttaa, mutta ainakaan itse en voisi olla tyytyväisempi.

Sarjan aiempien osien tapaan mukana tulee runsaasti kuvitettu, kiinnostavia aikalaisarvioita ja muisteluita sisältävä kirja. Popmusiikki tuntuu erittäin harvoin näin merkitykselliseltä.