DAVID BOWIE: Live Santa Monica ’72

DAVID BOWIE
Live Santa Monica ’72
EMI

Vuonna 1972 Yhdysvaltoja The Spiders From Mars -yhtyeensä kanssa kiertävä David Bowie oli niin syvällä myyttisessä Ziggy Stardust -hahmossaan, että tämän julkaisun kansitekstissäkin Bowie kirjoittaa olleensa tuolloin Ziggy. Ja mikäs oli ollessa, jos ei mielenterveydellisiä riskejä lasketa mukaan. Bowien tähti oli melkoisessa nousussa USA:ssa, taustayhtye Spiders oli tulessa, miehen RCA-yhtiölle tekemät neljä levyä olivat täynnä aivan käsittämättömän hienoja sävellyksiä, The Jean Genie oli juuri purkitettu ja lisäksi mielessä muhi jo seuraava levy, “Ziggy goes to America” eli Aladdin Sane.

Onnekkaasti kalifornialainen radioasema KMET päätti radioida yhden kiertueen keikoista, lokakuun 20. päivänä Santa Monica Civic Auditoriumista. Kyseinen keikka on yksi kuuluisimmista bootleg-levyistä ja se sai pienimuotoisen virallisen julkaisun vasta 1994. Nyt tämä esiintyminen pääsee arvoisellaan tavalla esille pienessä mustassa laatikossa, johon on sisällytetty muun muassa promokuvia sekä Los Angeles Timesin arvio keikasta. Minkäänlaista historiikkia ei vihkosesta löydy ja se onkin ainoa negatiivinen asia, joka julkaisusta tulee mieleen.

Itse keikka on nimittäin aivan järisyttävän hyvä. Hang On To Yourself käynnistää pidot, Five Years rokkaa sopivan apokalyptisesti, akustinen Brel-cover My Death pysäyttää, mammuttimainen The Width Of A Circle pysyy kasassa koko 11-minuuttisen kestonsa ja lopuksi lyhyt Rock’n’Roll Suicide sitoo täydellisen illan paketin narut. Tällä yhtyeellä ja kuultavilla kappaleilla ei yksinkertaisesti voi mennä vikaan.