Evergreyn melodioilla marinoitu metallijuhla

Evergrey
The Storm Within
AFM

90-luvun puolivälistä Evergreytä luotsannut laulaja-kitaristi Tom S. Englund osui miehistöineen vuosituhannen vaihteen jälkeen kahdesti häränsilmään. Sekä Recreation Day (2003) että The Inner Circle (2004) loivat tunnerikkaalle metallille siinä määrin uudet määreet, että kiviäkin itkettäneiden mestariteosten tasolle kapuamisessa on ollut sittemmin itse mestarillakin tekemistä.

Toki kunniamaininta yhtyeen aina vaan jatkuvasta omintakeisuudesta lankeaa valtaosin nokkamiehen harteille, mutta sen yhden kerran kun tehtiin albumia (Glorius Collision, 2011) ilman kitaristi Henrik Danhagea ja rumpali Jonas Ekhdalia, kuuli jonkin oleellisen puuttuvan ja pahasti.

Ei liene siis kenellekään yllätys The Storm Withinin ollessa ihmisjärjen ylittävillä kertosäkeillä, vereslihalle raastavalla tulkinnalla ja ihokarvat nostavilla melodioilla marinoitu metallijuhla. Se on myös jo mainitun albumikaksikon jälkeen tasalaatuisin paketti.

Uusi levyn on ehdottomasti yhtyeen uran raskain, Danhagen ja Ekhdalin projektibändi DeathDestructionin vaikutteiden rusikoidessa vimmaisimpiin myllyihin extrakerroksen testosteronia. Pikantista sävyerosta huolimatta sielultaan bändi on edelleen oma vastustamaton itsensä.