FLEETWOOD MAC: The Complete Blue Horizon Sessions 1967-1969

FLEETWOOD MAC
The Complete Blue Horizon Sessions 1967-1969
Sony

Kitaristi Peter Greenin työskentely ihastutti bluesdiggareita jo John Mayall's Bluesbreakersin riveissä, mutta varsinaisen nuoren valkoihoisen bluesbuumin Green aiheutti perustamansa Fleetwood Macin myötä. Niinikään Mayallin bändissä soittaneiden basisti John McVien ja rumpali Mick Fleetwoodin ja muualta pestatun Elmore James -friikki Jeremy Spencerin kanssa syntynyt Fleetwood Mac teki vähän myöhemmin Danny Kirwanilla täydennettynä lyhyen mutta sitäkin merkittävämmän uran, jonka alkutaival on nyt koottu massiiviseksi kuuden cd:n boxiksi The Complete Blue Horizon Sessions 1967-1969.
The Complete Blue Horizon Sessions 1967-1969 laatikon on nimensä mukaisesti määrä sisältää kaikki käyttökelpoiset äänitykset, jotka originaali Fleetwood Mac teki Mike Vernonin perustamalle ja nimenomaan bluesiin erikoistuneelle indielevymerkille. Boxin liki 100 biisiä sisältävät periaatteessa sellaisinaan yhtyeen kuusi albumia, joiden häntiin on lisätty kymmenittäin vaihtoehtoisia ottoja ja myös kokonaan ennen julkaisemattomia kappaleita. Fleetwood Mac ja Mr. Wonderful albumeita kuunnellessa kuitenkin hivenen hämääntyy siitä syystä, että muutamista raidoista eivät soi samat versiot tai miksaukset, joihin korva on vuosikymmenten ajan ehtinyt tottua.
The Complete Blue Horizon Sessions 1967-1969 -pläjäyksen perusteellisuudesta kertovat paitsi studiojorinat myös se, että kokoelma-albumi The Pious Bird Of Good Omenin avaavaa Mac-klassikkoa Need Your Love So Bad voi eri ottoineen kuunnella peräti runsaat 45 minuuttia. Fleetwood Macin tutkimusretki rakastamansa Chicago-bluesin synnyinseuduille tuotti mm. Otis Spannin, Willie Dixonin, Shakey Hortonin ja J.T. Brownin kanssa 4.1.1969 äänitetyn, alunperin tupla-albumina julkaistun Blues Jam In Chicagon. Boxin viimeisenä lenkkinä on vuonna 1971 ilmestynyt kokoelmalevy The Original Fleetwood Mac, jonka loppuun on liitetty varhaisessa asussaan jo aiemmin kuullun Like Cryingin lisäksi kolme Fleetwood Macin myöhemmälle Reprise -albumille Then Play On päätynyttä Danny Kirwanin biisiä.
Fleetwood Mac -järkäle on huikea pala valkoisen brittibluesin historiaa Mr. Wonderfulin loputtomista Dust My Blues -variaatioista tässä yhteydessä syrjähypyltä kuulostaviin pophitti Albatrossiin ja Santanan myöhemmin hitiksi tekemään Black Magic Womaniin ja Danny Kirwanin Jigsaw Puzzle Bluesin leikkisästä "epäbluesista" koko paketin pääroolissa olevaan Peter Greenin ainutlaatuiseen bluesin sisäistämiseen.