GENESIS: A Trick Of The Tail

GENESIS
A Trick Of The Tail
Virgin

Moni bändi on yhden haave ja hanke. Hän tekee biisit ja vetää tärkeimmät suuntaviivat. Elokuussa 1975 katsottiin Genesiksen kohdalla, onko asia näin. Yhtyeestä jyvälle päässeet tiesivät, että kitaristi Steve Hackettistä ja rumpali Phil Collinsistakin irtoaa hyvää materiaalia, mutta kauempaa katsoen laulaja Peter Gabrielin ero oli katastrofi.

Hän astui laivasta luontevassa satamassa: The Lamb Lies Down On Broadway on niin ylittämätön teemalevy, että kaikki tiesivät kahdeksan vuotta varhemmin perustetun Genesiksen tuskin enää pystyvän vastaavaan. Tämän on aika toteen näyttänyt, vaan eipä ole Gabriel omillaankaan paremmaksi pistänyt.

Hackettin, mikkiin tarttuneen Collinsin, kitaristi Mike Rutherfordin ja kosketinsoittaja Tony Banksin epäkiitollinen pesti alkoi A Trick Of The Tailin (1976) myötä. He läpäisivät kokeen hienosti. Jos tarkkoja ollaan, lunastukseksi olisi riittänyt pelkkä avausraita Dance On A Volcano.

Arkkityyppinen proge ja barokkinen ylöspano oli voimissaan vielä Emily Brontën Humisevan harjun osin innoittamalla Wind And Wutheringilla seuraavana vuonna. Selkeimmin kokonaisuutena hahmottuva eepos rökitti loputkin epäilijät. Uusi Genesis oli tehnyt "vaikean kakkosensa", eikä kukaan enää voinut jupista bändin yrittävän pärjätä Gabriel-ajan jämillä.

Nimensä mukainen … And Then There Were Three… näki rivien harvenevan Hackettillä, joka oli suunnannut hissukseen soolouralleen aina Voyage Of The Acolytesta (1975) lähtien. Genesis karsi ilmaisuaan ja sai palkinnoksi ensimmäisen USA:n radiohittinsä Follow You, Follow Men.

Lopullisesti aikuisuus iski päälle Duken myötä. Vuosi oli 1980 ja proge kirosana – toisin kuin muoviset syntikkasoundit ja skarpit pikkutakit. Samaa linjaa jatkoi vuotta myöhemmin Abacab. Mainetta tuli, mutta kunnia meni.

Viisitoista studiolevyä julkaisseen brittiprogen suurnimen tuotannon keskivaihe kerrataan nyt hienojen laitosten myötä. Uusien miksausten ohella tarjolla on 5.1-ääni ja dvd:llinen ekstroja. Yksittäisille levyille on vaihtoehtona Genesis 1976-1982 -boksi, jonka ostajaa lellitään vielä kahdella lisädevarilla.

Silti se todellinen uutispommi saattaa olla vielä pamauttamatta. Muuan oivaltaja esitti hiljan perustellun ennustuksen: ensi vuonna ilmestyvät varhaislevyjen vastaavat versiot tarjoavat miljoonan taalan paikan toteuttaa odotettu, Gabrielinkin tähdittämä, luokkakokous. Tähän viittaisi sekin, että Hackett ehti jo ilmoittaa lähtevänsä taas rundille Genesiksen kanssa. Kunnes äkkiä veti uutisen takaisin.