HANGING GARDEN: TEOTWAWKI

HANGING GARDEN
TEOTWAWKI
Spinefarm

Ensi hätään Hanging Gardenin kakkoslevyn nimestä voisi tulla mieleen joku muinainen atsteekkihallitsija. Arvuuttelu kuitenkin loppuu, kun älyää tarkastella lähemmin viime vuosina valtavirtaan noussutta ”survivalismin” aatetta. Aihetta ja Väli-Amerikan intiaaneja toki yhdistää mayojen vuoden 2012 tuomiopäivän ennustus, mutta siitä levyllä tuskin on kysymys.

Eroa TEOTWAWKI:n ja debyyttilevy Inherit The Edenin välillä (2007) on paljonkin. Kun esikoinen keskittyi lähinnä laahaavaan synkistelyyn ja tunnelmointiin perinteisemmän doom-death-kontekstin puitteissa, kokeilee TEOTWAWKI useitakin sellaisia ovia, jotka olisivat kaksi vuotta sitten jääneet visusti kiinni. Jos levyn avaava Where Serpents Dwell ei kaikessa Neurosis-henkisyydessään vielä hätkähdytä tarpeeksi, kokeillaan matkan varrella toki ajoittain kaikenlaista muutakin. Hands That Decayssa päästään hieman vippaamaan jo punttiakin.

TEOTWAWKI on ennen kaikkea hieno ajatus. Hanging Gardenin potentiaalia se ei tietenkään heikennä, mutta vanha klisee liian ison palan haukkaamisesta osuu tällä kertaa kohteeseensa liiankin helposti. Yhtye on uudistunut niin innokkaasti, että punainen viiva kappaleiden väliltä on katkennut jo alkumetreillä.