HELLACOPTERS: Cream Of The Crap! – Collected Non-album Works Volume 1

HELLACOPTERS
Cream Of The Crap! - Collected Non-album Works Volume 1
Universal

Tässäpä malliesimerkki perustellusta ja pieteetillä kootusta kokoelmalevystä. Siinä missä Hellacoptersin sleazimman velipuolen Backyard Babiesin ura pantiin kasaan juostenkustulla rahastuskokoelmalla, jolla koko materiaali on saatavilla alkuperäisessä muodossaan, on Cream Of The Crap! todellinen herkkupala arkistojen aarteista. Levyn 18 raitaa ovat poimittu Koptereiden useille eri pienmerkeille tehdyiltä vinyylisingleiltä, joiden metsästämisessä muuten menisi ikä, terveys ja rahat. Vaikka debyyttisingle Killing Allanin julkaisusta tulee kuluneeksi vasta seitsemän vuotta, on se jo noussut arvoon arvaamattomaan ja niinpä bändi nyt helpottaa myöhäisheränneiden fanien tehtävää saada kuuluviin varhaistuotanto ilman konkurssia.

Cream Of The Crap! on paitsi kädenojennus Hellacopters-addikteille, myös armottoman tasokas paketti pirullisen rouheasti pärisevää rockia, jonka eteen on tavattu myös liittää Skandinaavinen toiminta -sanapari. Liki tunnin mittainen albumi ennen kaikkea alleviivaa miksi juuri Entombedin rumpuroudareista humalaisen Suomen risteilyn tuloksena koottu Hellacopters nousi parrasvaloihin. Se tietää juurensa, mutta kunnioittaa niitä kirjoittamalla omannäköisiään biisejä.

Jos bändillä on varaa jättää tämän tasoista materiaalia käyttämättä varsinaisilla albumeillaan, se kertoo paitsi lojaalisuudesta isoksi kaveripiiriksi muodostuneille pienyhtiöiden pyörittäjille, myös yhtyeen ehtymättömästä talentista. Omien biisien lomaan Nicke Andersson ja kumppanit heittävät muutaman tyylillä valitun coverin, joista Victimsin Television Addict ja todella rähjäiset luennat Iggy Popin I Got A Rightista ja Social Distortionin The Creepsistä lienevät ne onnistuneimmat.

Grande Rockin tai High Visibilityn myötä Hellacoptersiin tutustuneille Cream Of The Crap! on varmasti pelottavankin kaoottinen ja punk. Etenkin 1995 -singlen b-puoli Tilt Cityn kanssa koossapitämisessä bändi saa tehdä täyden päivätyön. Yhtä kaikki albumi on olennainen luku Hellacoptersin historiaa. Ja huomatkaa toki myös levyn alaotsikko – tätä lajia on tulossa vielä lisää! Tämä on vasta pintaraapaisu bändin useita kymmeniä seitsentuumaisia sisältävästä levytyshistoriasta.