HIGH ON FIRE: Surrounded By Thieves

HIGH ON FIRE
Surrounded By Thieves
Relapse

Miten voikin kolmimiehisestä bändistä lähteä näin totaalinen möykkä? High On Fire jatkaa toisella albumillaan tutuksi käynyttä maailmansa kartoittamista, jossa jumalat ovat hylänneet ja elämä on vain tuskaa, vihaa ja pettymystä. Pontta apokalyptiselle kuvastolle tuo Matt Piken syvä rintaääni, vähintäänkin murea kitaravalli ja päällimmäisenä jytisevät rummut. Kaikesta puuttuu lapsellinen julistaminen – High On Fire vain toteaa tapahtuneen ja saa sen kuulostamaan karmivalta.

Varsinaisesta kompromissista on turha puhua, mutta The Art Of Self-Defense -debyyttiin verrattuna bändi on hieman siloitellut ilmaisuaan, sillä biisit ovat ytimekkäämpiä ja malttaa lopettaa junttaamisen ennen kuin toisto alkaa muuttua puuduttavaksi. Melodioita ei tarvita eikä riffitkään ole tarttuvia, vaan teho perustuu musertavalle voimalle, joka moukaroi kuulijaa säälimättä. Jos termeillä on jotain merkitystä, niin lähempänä ollaan hardcoren runnovaa tappotahtia kuin varsinaista metallia, vaikka Surrounded By Thievesilla ei juuri vauhdilla juhlitakaan. Kyyti on silti kylmää. Vaikka Black Sabbath muistetaan bändistä aina puhuttaessa, olivat yhteydet suorempia kuitenkin Piken ex-bändi Sleepissa, joka sekään ei mitään hippiketkuilua ollut. Tarkoituksellinen kolhous muistuttaa pikemminkin Saint Vituksen kaltaisia marginaaliin jääneitä pioneereita.

Mihinkään nonstop kuunteluun tästä levystä ei ole, mutta oikealla hetkellä High On Firea parempaa aistien puhdistajaa ei olekaan. Musiikkia soralouhimoihin.