JOHN LENNON: Walls And Bridges

JOHN LENNON
Walls And Bridges
Parlophone

Kun kenen tahansa artistin menneisyyttä ruvetaan paketoimaan uudestaan ja remasteroimaan, olisi toivottavaa edetä alkuperäisten levyjen julkaisujärjestyksessä. Näin saataisiin ehkä vangittua edes pieni osa alkuperäisestä luomiskaaresta ja muodostettua looginen jatkumo. Lennonin kohdalla näin ei ole toimittu. Viitisen vuotta jatkunut miehen tuotannon uudelleenjulkaisuprojekti on lopuillaan, mutta nyt ilmestyvät levyt sijoittuvat soolouran puolivälin paikkeille. Aiemmin julkaistutkin siroteltiin miten sattuu.

Sometime In New York City (1972) on ex-beatlen uran suorasukaisimmin kantaaottava levy ja samalla myös eniten omaan aikaansa sidottu. Vajaata vuotta aiemmin New Yorkiin muuttaneet Lennon ja Yoko Ono tutustuivat Greenwich Villagessa useisiin poliittisiin aktivisteihin ja vasemmistolaisiin vaikuttajiin, ja tämä heijastui suoraan tulevalle levylle. Lauluja löytyy muun muassa Valkoisten Panttereiden John Sinclairista, Mustien Panttereiden Angela Davisista ja Attican vankilakapinasta.

Sometime In New York City -albumin saama vastaanotto oli aikanaan varsin tyly. Jopa Lennonia ja Onoa tarkkaan seuranneen FBI:n virkailija totesi sisäisessä raportissaan, ettei uusi levy ole aivan totuttujen standardien veroinen!

Alkuperäinen tuplavinyyli on nyt runtattu yhdelle cd:lle perin oudolla tavalla. Vinyylin nelospuolen Zappa-jamitus on leikattu tylysti poikki ja sen sijaan kuullaan klassinen joulusingle Happy Xmas (War Is Over). Se on paljon miellyttävämpää kuunneltavaa, mutta samalla originaalialbumin törkeää pahoinpitelyä.

Walls And Bridges (1974) on Johnin avoin kirje Yokolle. Se äänitettiin kuuluisan ”pitkän viikonlopun”, Lennonin yli vuoden kestäneen eron Onosta, aikana. Eroahdistuksesta kertovat laulut ja rakkaudentunnustukset seuraavat toisiaan, ja Lennon on liki yhtä vereslihalla kuin mestariteoksellaan John Lennon/Plastic Ono Band. Musiikillisesti ja tuotannollisesti ei kuitenkaan liikuta yhtä korkealla.

Walls And Bridges -levy poiki kuitenkin miehen soolouran ensimmäisen listaykkösen Amerikassa. Whatever Gets You Thru The Night rullaa vastustamattomasti Elton Johnin avustamana. Miesten vedonlyönti singlen mahdollisuuksista listakärkeen johti Lennonin esiintymiseen Eltonin keikalla ja saman kappaleen liveversio tuolta illalta onkin pakattu levylle mukaan. Ilta jäi John Lennonin viimeiseksi esiintymiseksi keikkayleisön edessä.