Levyarvio: Nämä visiot ovat kestäneet aikaa – John Lennonin soolotyö on saanut arvoisensa spesiaalipainoksen

John Lennon
John Lennon / Plastic Ono Band – The Ultimate Collection
Universal

Vuonna 1970 The Beatlesin ilmoitettiin hajonneen ja koitti soolourien aika. John Lennon oli alkuvuodesta ollut psykoterapeutti Arthur Janovin primaaliterapiassa, jonka ajatus oli vapautuminen lapsuuden traumoista huutamalla ne ulos. Asia vaikutti oleellisesti Lennonin ensimmäiseen lauluista koostuvaan soololevyyn, sillä traumoja löytyi poikansa lapsena hylkäämästä äidistä ja tekijä laajensi käsitteen vielä menneisyydessä perustamaansa yhtyeeseen, jonka saavutuksia hän tuohon aikaan vähätteli.

Tuottajana Johnin ja Yokon ohella oli The Beatles -leiriin päätynyt Phil Spector, mutta tuskin hän koskaan on ollut tuottamassa näin riisuttua levyä. Lennon turvautui pitkälti vain Ringo Starrin ja Klaus Voormannin ydinryhmään ja siten hänen oma äänensä pääsi paremmin esille. Levyn käynnistää äidin hylkäämisestä hyytävästi kertova Mother, ja se päättyy lastenlaulun kaltaiseen My Mommy’s Deadiin joka kertoo paljon levyn konseptista.

Alkuperäisversio on yksi huimimmista Beatles-jäsenistön soololevyistä ja sellaisenaan täysien pisteiden arvoinen.

Synkkyyden ohella myös valo pilkahtaa: Hold On tuo herkästi uskoa tulevaan, kaunis Love luottaa rakkauden voimaan. Working Class Hero kertoo akustisesti ja ripauksella tahatonta ironiaakin keskiluokkaisen kasvatuksen saaneen tekijän halusta olla työväenluokan sankari. Well Well Wellissa hän pääsee primaalihuutamaan toden teolla.

Eikä kyseessä ollut mikään obskurantti undergroud-hahmo, vaan eräs maailman tunnetuimmista pop-tähdistä, jonka tekemisiä seurattiin suurennuslasilla. Monet hämmentyivät Lennonin julkitulosta, mutta vuodet ovat osoittaneet miehen visioiden vahvuuden.

The Ultimate Collection valottaa levyn syntyä mojovalla kuuden cd:n ja kahden blu-rayn paketilla. Mukana on irtosinglejä, demoja ja varhaisia ottoja ennen kuin Spector astui kuvaan, lämmittelyvetoja vanhoista rock and roll -numeroista ja paksu levyn tekemistä valottava kirjanen. Albumi on julkaistu myös maltillisemmassa koossa.

Alkuperäisversio on joka tapauksessa yksi huimimmista Beatles-jäsenistön soololevyistä ja sellaisenaan täysien pisteiden arvoinen.