KURSK: Imena Na Stene

KURSK
Imena Na Stene
Ranka Kustannus

Mi pobedim?, ”voitammeko me”, Kurskin kappaleessa Prorok kysytään. Kysymystä on esitetty poliitikkojen ja sotapäällikköjen toimesta maailman sivu. Tässä tapauksessa se on osa suoraa lainausta Vladimir Putinin puheesta. Sopivasti Imena Na Stenen julkaisun kynnyksellä se onkin ajankohtaisempi kuin Kurskin sanoittaja Erkki Seppänen olisi ehkä toivonut.

Muuta ajankohtaista levyssä ei olekaan. Uutuudenviehätys Kurskista, venäjänkielistä doomia esittävästä suomalaisesta kokoonpanosta, karisi nopeasti ensilevytyksen (Cherno, 2008) jälkeen. Hetken Kursk saattoi edetä konseptinsa suojissa, mutta nyt sen on jo pysyttävä pinnalla musiikillisilla ansioillaan.

Kursk osaa olla painostava ja lohduton. Esimerkiksi kelvannee Deti Birkenau, joka on kuin melodisempi tulkinta debyytin vastaavasta kiintopisteestä, Chernaya Dyrasta. Suurimmaksi osaksi Imena Na Stene soljuu kuitenkin valitettavan harmittomasti ohitse, eikä siitä paria hyvää riffiä ja lopun blacksabbathmaisia fiilistelyjä lukuunottamatta jää totuuden nimessä ihan hirveästi mieleen.

Suomessa tällaisen synkistelyn perinne on niin vahva, että Kursk on kolmen levyn jälkeen edelleen haastajan asemassa. Pelkkä esityskieli on harvoin tehnyt mistään bändistä suurempaa kuin mitä se todellisuudessa on.