KUUSUMUN PROFEETTA: Kukin kaappiaan selässään kantaa

KUUSUMUN PROFEETTA
Kukin kaappiaan selässään kantaa
Ektro

Moon Fog Prophet -nimellä progressiivista rockia esittävä yhtye on tuonut ensi kerran levyllä päivänvaloon suomenkielisen sivupersoonansa. Moon Fog -otsakkeen alla porilaiset tekevät suhteellisen normaalia perusprogea, mutta Kuusumun Profeetta on toista maata. Kukin kaappiaan selässään kantaa sisältää musiikkia, joka on hyvin kaukana tämän päivän popin konventioista.
Yhdeksän surrealistis-hypnoottisen kappaleen kokonaisuus iskee lempeillä ja yksinkertaisilla aseilla sinne, minne normaalijärki ei ylety. Olemme siis tekemisissä ehdan psykedelian, emme sen ulkokohtaisen jäljitelmän kanssa. Paras tajunnanlaajennusrock on Tomorrow Never Knows -biisin päivistä asti ollut perusolemukseltaan yksinkertaista musiikkia ja Kuusumun puoliakustiset meditaatiot kiertävätkin tarpeettomat sävellylliset kommervenkit kaukaa.
Pehmeiden rytmien, akustisten kitaroiden ja helmeilevän sähköpianon päälle Mika Rättö latoo uskomattomat lyriikkansa ja naiiviutta lähentelevät sävelkuvionsa. Laulajana mies on ilmiömäinen lahjakkuus, jonka eteerisen ja heittäytyvän tulkinnan varassa jatsahtavat folk-maalaukset pitkälle seisovat. Bändisoitto on pelkistetyn väljää yhden fiiliksen pyörittelyä, minkä keskeltä levyn solistin ja lyyrisen maailman käsittämättömyys ponkaisee voimalla esiin.
Mistä Rättö sitten laulaa? Suoraan sanoen: en tiedä. Hyönteisiä, aurinkoa, spirituaalisia maisemia ja runollisia unilauseita valuu miellyttävästi korviini ja sielu voi hyvin tätä kuunnellessa. Mutta en minä oikeasti ymmärrä. Vai ymmärränkö sittenkin? Harva äänilevy hämmentää mieltä näin rauhoittavalla ja luontevalla tavalla. Toivottavasti Profeetan outo ja kaunis musiikki kantautuu Kesämaan kosmisen puutarhurin Pekka Strengin korviin. Hän nauttisi näistä lauluista.