LAURA VEIRS: Tumble Bee

LAURA VEIRS
Tumble Bee
Bella Union

Arvailut siitä, että Laura Veirs on ollut pieniin päin osoittautuivat oikeaksi, kun Tumble Beesta kaiveli vähän tietoja. Laulaja-lauluntekijä on levyttänyt nimittäin joukon lastenlauluja, vanhoja sekä uusia. Mukana on muun muassa Woody Guthrien Why Oh Why sekä lukuisia trad.-numeroita, joita Veirs on työstänyt mieleiseensä muotoon. Artistille lastenlevyt ovat usein henkilökohtaisia tutkimusmatkoja vanhempana olemisen auvoisuuteen, mutta fanille teema voi olla kiusallinen, jos aihe ei ole omassa elämässä akuutti. Toki tällaisen julkaisun motiivina voi olla sekin, ettei sanottavaa aikuisten oikeasti ole.

Joillakin artisteilla on synnynnäistä murhetta äänessään. Veirsin äänen teeskentelemättömyydestä ja maneerittomuudesta välittyy aina, että hän on tosissaan. Leikillisen huumorin parissa Veirs ei osoittaudu poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi, vaikka hienosti hän tapansa mukaan laulaakin. Disney-henkiset rallattelut King Kong Kitchie Kitchie Ki-Me-O ja Jump Down Spin Around paljastavat uusia puolia artistista, mutta minulle ne olisivat voineet jäädä ikuisiksi salaisuuksiksi.

Koska laulujen kulttuurinen konteksti ja tunnemuistiin pohjautuva tarttumapinta jäävät väkisin hämäriksi, kuulostaa Tumble Bee vain keskivertoa pirtsakammalta Veirsilta. Laaduntarkkailusta vastaa tutusti tuottaja-aviomies Tucker Martine. Jälki on jälleen kerran sävykästä ja kekseliästä.