Levyarvio: Surkuttelematta suoraan sydämeen – Laura Veirs teki erolevyn ennen eroa

Laura Veirs
My Echo
Bella Union

Vuosituhannen vaihteen alla ensilevyttänyt Laura Veirs on ikäpolvensa parhaita laulaja-lauluntekijöitä. Folkpohjalta musiikkiaan luovaa mutta elektronisia soundejakaan kaihtamatonta Veirsiä on kuultu myös Neko Casen ja k.d. langin kanssa tehdyllä erinomaisella pitkäsoitolla case/lang/veirs (2016).

Laura Veirsin kymmenes albumi The Lookout (2018) kumpusi lapsiperheen arjesta, mutta My Echosta tuli erolevy poikkeuksellisella tavalla. Eroja on yleensä tapana tilittää ja surra niiden tapahduttua, mutta Laura Veirsin kohdalla kävi toisin. Tietoisuus pyrki pitämään perheen koossa samalla kun alitajunta kehitti tulevaa eroa ennustavia lauluja.

My Echo on historiastaan huolimatta Veirsin ex-puolison Tucker Martinen hienostuneen sävykkääksi tuottama levy, jolle omat panoksensa tuovat muun muassa kitaristi Bill Frisell ja parilla raidalla laulava My Morning Jacket -yhtyeen Jim James. Sävelmissä liikutaan luontevasti Another Space And Timen bossa novasta Vapor Trailsin ikiaikaiseksi pelkistyvään kauneuteen.

My Echon folk-sävyt, lievät konevaikutteet ja aistikkaat jousisovitukset kehystävät kaiken aikaa optimaalisesti lauluja, joilla Laura Veirs tulee intiimisti ja surkuttelematta kuulijan iholle ja syvälle sydämeen.