LAURI PORRA: Lauri Porra

LAURI PORRA
Lauri Porra
Texicalli

Lauri Porran bassotaituruus tunnetaan ulkomaita myöten. Tekijänsä nimeä kantava soolodebyytti todistaa herran myös näkemykselliseksi säveltäjäksi – Lauri Porra on yksi vuoden kovimmista kotimaisista julkaisuista.

Balladivaihteesta villiin jazz-boppaukseen, tablatunnelmoinnista soolobassoiluun, piinaavan metallisia sekä höyhenenkevyitä äänikollaaseja… Porran käsittelyssä mahdottomiltakin vaikuttavat leikkaukset kohtauksesta toiseen muuttuvat mahdollisiksi. Neljänkymmenenkolmen minuutin ja yhdeksän indeksin jälkeen säveltäjän tajunta on ehtinyt virrata kaikissa mielen valtamerissä, navigaatiot sopivasti vinossa.

Loistavia muusikkoja kuhisevalta levyltä löytyy huikean basismin lisäksi useita vaikuttavia yksilösuorituksia. Kitaristi Timo Kämäräisen soitto on kautta linjan maukasta, Alexi Laihon soolo Solutionsilla nostaa karvat pystyyn, Tuomo Prättälän piano- ja Rhodes-osuudet uppoavat äänikuvaan kuin veitsi voihin. Ja jos Emma Salokosken tulkitsema, Intian suuntaan tähyilevä Akka manteren-alainen ei herätä minkäänlaisia tunteita, kannattaa vikaa etsiä kuulijan korvien välistä.

Näin mielenkiintoisia ensilevyjä julkaistaan todella harvoin. On suuri ilo ja kunnia saada antaa Lauri Porran pelinavaukselle täydet pisteet.