LEEVI AND THE LEAVINGS: Torstai… 40 seuraavaa hittiä

LEEVI AND THE LEAVINGS
Torstai... 40 seuraavaa hittiä
Pyramid

Gösta Sundqvistin studio-orkesterin edellinen tuplakokoelma Keskiviikko – 40 ensimmäistä hittiä on yltänyt niin tolkuttomiin myyntilukuihin, että mikään seuraajistaan ei voi kyetä samaan. Eikä oikeita hittejäkään riitä loputtomiin. Torstai… 40 seuraavaa hittiä -koosteellakin hittipitoisuus on jo siinä määrin laimentunut, että viimeistään lauantai ja sunnuntai saadaan viettää kokonaan ilman.
Torstai kerää sisältönsä epäkronologisesti aloittaen Hectorin ja Cumuluksen teinipopnaivismin mieleen tuovasta, jo vuonna 1979 ilmestyneestä laulusta 1963 – viisitoista vuotta myöhemmin. Matkan varrella käy toistuvasti ilmi Sundqvistin sosiologinen tarkkanäköisyys suomalaisen arjen, machouden ja äärimmäisen junttiuden kuvaajana. Yhtä lailla selväksi tulee, että laulujen takana seisoo kaksimielisten ilmaisujen kruunaamaton kuningas.
Gösta Sundqvist on lauluntekijänä sisäistänyt popmusiikin tradition syvemmin kuin kovinkaan moni ammattiveljensä. Leavingsin parhaissa biiseissä 60-lukulaisuudesta kumpuava perinne näyttäytyy hivelevän kauniina melodioina ja sovitusten hienostuneena kerroksellisuutena. Popin lähtökohtia ja henkeä ajatellen Leevi And The Leavingsin jos kenen olisi pitänyt olla mukana kevään Beatlesia tributoivalla konserttikiertueella.
Torstai-kokoelmalla Leavings tietää Eldoradon löytyvän jokaisen tytön hameen alta, lataa painavaa neilyoungista riffiä biisillä Ihan tavalliset tennissukat ja keinuu kalypsoisen leppeästi Kaukaisessa satamassa. Kummallakin kotimaisella laulettu Västerås on pohjoista country & westerniä herkullisimmillaan. Elisendan kaltaiset laulut sitä vastoin muistuttavat siitä jossain määrin häiritsevästä piirteestä, että samalla kun Leevi And The Leavingsin albumien taso on pikkuhiljaa hiipunut, on yhtye alkanut kuulostaa Aarne Tenkaselta ja Tempuntekijöiltä.
Gösta Sundqvistilla on nykyisellään niin monta rautaa tulessa, että vaikka Torstai… 40 seuraavaa hittiä kykeneekin perustelemaan olemassaolonsa, niin tulevien jaksojen mahdollistamiseksi Sundqvistin kannattaisi vakavasti harkita kykyjensä ryöstöviljelyn hillitsemistä.