LEONARD COHEN: Ten New Songs

LEONARD COHEN
Ten New Songs
Columbia

Tämä on vuoden kutulevy varttuneelle väelle. 67-vuotias Leonard Cohen palaa kehiin kymmenellä uudella laululla. Vaikea depressio on ainakin toistaiseksi haastattelujen mukaan väistynyt, ja naistenmies on palannut rentoutuneena studioon. Ten New Songsilla pääosassa on mies ja ääni. Cohenin syvääkin syvempi bassobaritoni on äänitetty erinomaisesti. On läsnäoloa, on karismaa.
Sanoituksissa tutun melankolian on osin korvannut huumori, jota Cohen on toki viljellyt myös ennen, synkimmilläänkin. Junkissa Cohen laulaa, kuinka hän taistelee pulloa vastaan, mutta tekee sen humalassa. Käännöskamaa Freukkareille? Tärkeää sanoituksissa on myös lyyrisesti hyvin korkeatasoinen elossaolon juhlinta, aiheina tietenkin rakkaus, naiset ja hyvä elämä.
Vähemmän innostun levyn sliipatuista taustoista. Soundi on syvä ja hyvä, mutta kuin viiden tähden hotellin yökerhosta. Kovin usein Cohenin matalan laulun päälle on äänitetty naislaulajien osuuksia vähintään oktaavia korkeammalta. Stemmat korostavat viihteellistä vaikutelmaa.
Vanhalla fanille siis takuuvarma hankinta. Cohenia puolta nuoremmalle kirjoittajalle Ten New Songs on sanoituksellisesti haastava, mutta musiikillisesti osin yhdentekevä levy.