Hiljaiseksi vetävät jäähyväiset – Onko You Want It Darker Leonard Cohenin viimeinen albumi?

Arvio julkaistu Soundissa 10/2016.
Kirjoittanut: Antti Marttinen.

Arvio

Leonard Cohen
You Want It Darker
Columbia

Joskus muinoin kuviteltiin, että pop-musiikin parissa työskentelevän muusikon ura on ohi viimeistään, kun hän täyttää 30. Nyt toki tiedämme paremmin, ja vaikka Leonard Cohen ei ole koskaan ollut mikään vauhdikas rokkari, populaarimusiikin puitteissa hän on kuitenkin levynsä julkaissut. Ja oli genre mikä tahansa, 82 vuoden ikä on kunnioitettava yhä aktiiviselle artistille.

Vielä kunnioitettavampaa on se, että mies elää rikasta luomiskauttaan. Hän on hyvin tietoinen maallisen taivalluksen rajallisuudesta ja jättää tällä levyllä jäähyväisiä. Poikansa Adam Cohenin tuottama albumi on vaikuttavaa työtä, joka vetää hiljaiseksi – se on monin verroin hartaampi kuin lähestyvä, markkinahumuksi muuttunut joulu.

Albumi on vaikuttavaa työtä, joka vetää hiljaiseksi – se on monin verroin hartaampi kuin lähestyvä, markkinahumuksi muuttunut joulu.

Levyn aloittavalla nimiraidalla nousee esiin synagoogan mieskuoro, joka määrittelee onnistuneesti levyn tunnelman. Laulussa Leaving The Table vanha naistenmies kähisee haikean pohdiskelevasti, että ei tarvitse enää rakastajatarta. Lähes jokainen laulu on toteutettu eri tavalla: niiltä löytyy tehokasta pienimuotoisuutta, naislaulajia, steel-kitaraa – loppupään lauluissa nousee esiin David Davidsonin soittama viulu; haikea, ajaton, juutalaismusiikkiinkin keskeisesti kuuluva soitin, joka varastaa paikoin huomion. Koskettavuus on kautta linjan laulujen yhdistävänä tekijänä.

Kaikkia lauluja yhdistää vielä Cohenin ääni – hänen tapauksessaan on parempi puhua ilmaisukykyisestä äänestä kuin varsinaisesta laulusta. Levy ei ole mitään museotavaraa – eri aikakausien tunnelmia on yhdistelty onnistuneesti ja sen tyylilajia on vaikea määritellä. Vaikka kyse on jopa Cohen-asteikolla synkästä albumista, sen vaikuttavuutta ei voi kiistää. Lauluista löytyy kielikuvia, jotka kertovat lähtemisestä ja asioista irti päästämisestä. Uskonnollinen pohdiskelu on myös hallitsevana teemana kuten Cohenilla on tapana, mutta lähteminen korostaa sitäkin ainutlaatuisella tavalla.

Jos Leonard Cohen jättää meidät tämän levyn myötä, hän poistuu näyttämöltä voittajana.

Kannen hattupäisessä miehessä on ajatonta karismaa. Jos Leonard Cohen jättää meidät tämän levyn myötä, hän poistuu näyttämöltä voittajana.

Lisää luettavaa