Levyarvio: Kiitos viimeisestä valssista, laulaa Leonard Cohen haudan takaa ja liikuttaa jälleen kerran sisintä

Leonard Cohen
Thanks For The Dance
Columbia

Leukemiaa sairastanut mutta yöllisen kaatumisen jälkeen silti yllättäen 82-vuotiaana marraskuussa 2016 kuollut Leonard Cohen oli julkaissut vain kolme viikkoa aiemmin viimeisimmän albuminsa. You Want It Darkerin (2016) pysäyttävän hartailta lauluilta välittyi vahva tilinpäätöksen ja luopumisen tuntu, eikä jälkikirjoitusta osattu odottaa.

Tänään käsillä on kuitenkin levyllinen You Want It Darkerin sessioista yli jääneitä lauluja, jotka Adam Cohen on isänsä pyynnöstä viimeistellyt julkaisukuntoon. Thanks for The Dancen edeltäjäänsäkin lyhyempi kesto kielii materiaalin niukkuudesta, mutta tämä ei rapauta levyn sisällöllistä arvoa. Adam Cohen on luonut Cohenin tunteikkaiden lauluraitojen ympärille tälle uskolliset kehykset. Albumi olisi todennäköisesti kuulostanut juuri tältä siinäkin tapauksessa, että Leonard Cohen olisi itse ollut mukana sen työstössä.

Albumi olisi todennäköisesti kuulostanut juuri tältä siinäkin tapauksessa, että Leonard Cohen olisi itse ollut mukana sen työstössä.

Adam Cohen on värvännyt studioon muun muassa Beckin ja Daniel Lanoisin sekä Arcade Firen ja The Nationalin jäseniä, mutta kukaan ei vie huomiota albumin tähdeltä. Keskeisimmän soitannollisen panoksen levylle tuo Cohenin viimeisten vuosien kiertueorkestereissa kuultu espanjalainen kielisoittaja Javier Mas. Cohenin luottolaulaja Jennifer Warnes palaa hänkin ääneen.

Täydellinen avausraita Happens to the Heart kytkeytyy intronsa akustisella kitaralla Cohenin varhaistuotannon riisuttuun ilmaisuun. Nimiraita taas on äärimmäisen hitaana valssina kuin Dance Me to the End of Loven sisarbiisi. Nyt kiitetään viimeisestä valssista. Moving Onin sovitus vie ajatukset Cohenille rakkaalle Hydran saarelle. Laulun tekstin voi kokea jäähyväisiksi rakastetulle muusalle Marianne Ihlenille, joka inspiroi kirjoittamaan muun muassa So Long, Mariannen ja Bird on the Wiren, ja joka kuoli vain muutamaa kuukautta ennen Cohenia.

Lopullista määränpäätä lähestyvän Thanks for The Dancen kauniiksi lopuksi Leonard Cohen pyytää Listen to The Hummingbirdillä kuuntelemaan kolibria ja perhosta eikä itseään. Tätä toivetta ei ole kuitenkaan kaikilta osin helppo noudattaa.