Levyarvio: Elämänohjeita ja selviytymistarinoita – Bonnie ”Prince” Billy etsii uudella albumilla omaa paikkaansa

Bonnie " Prince" Billy
I Made A Place
Domino

Palace Brothersina levytysuransa aloittanut Will Oldham on julkaissut valtaosan tuotannostaan Bonnie ”Prince” Billynä. Havaijilta alkunsa saanut I Made A Place on Oldhamin ensimmäinen uusista lauluista koostuva albumi sitten Wolfroy Goes To Townin (2011). Välivuodet ovat kuluneet lukuisten projektiluonteisten töiden parissa ja jopa omia biisejä coveroiden.

Levynsä folkisilla mutta luontevasti kantria ja jazzahtavuuttakin sulauttavilla raidoilla Oldham etsii paikkaansa menneellä ja tulevalla mitattavassa ajassa. Akustisen kitaran säestämä Look Backward On Your Future, Look Forward To Your Past voi tuntua filosofisesti kimurantilta, mutta elämänohjeena biisi on varsin selkeä. ”If you haven’t gone and made a mess of yourself, you just might end up with the last laugh”.

Pelimanninen The Devil’s Throat konkretisoi raikkaasti hyvää ja pahaa ja Tim Hardinin If I Were A Carpenteristä muistuttava Dream Awhile löytää ongelmiin yksinkertaisen ratkaisun. This Is Far From Over sisältää ilmastonmuutoksen keskellä tuskailevalle ihmiskunnalle ainakin osittaisen selviytymistarinan. Yksilön kannalta lohdullisin on kuitenkin I Have Made A Placen havainto. ”I don’t know why I was born, but I have made a place”.