Levyarvio: Eluveitie tuudittaa transsiin – Folk ei ole sveitsiläiselle metallibändille pelkkä koriste

Eluveitie
Ategnatos
Nuclear Blast

Yli vuosikymmenen ajan folk metalia maailmaan syytänyt sveitsiläisyhtye on tehnyt urallaan lukuisia tasaisen hyviä albumeja ja myös uusi levy on laaja ja onnistunut kokonaisuus, joka saa tyylillisesti kauaskin historiaan kurottavan musiikin kuulostamaan edelleen raikkaalta.

Albumi aiheuttaa kivaa kipristelyä jo alkupuolellaan, mutta kun soimaan lähtee melko lailla tasan puolivälissä Ambiramusin aloittava ja myöhemmin jälleen kertosäkeessä kuultava kesyttämätön huilusoolo, tajuaa olevansa jonkin suuremman äärellä.

Musiikin soidessa onkin helppo nähdä tulen rätisevän nuotiossa heinän peittämillä nummilla ja sen ympärillä tanssittavan riitissä, joka tuudittaa tahdeillaan transsiin ja hurmokseen.

Tunnelmanluomisen suhteen Eluveitie on kuitenkin siitä hieno yhtye, ettei se ratsasta kelttifolkilla eksoottisuutta tavoitellakseen, vaan sulauttaa sen välttämättömäksi, vastustamattomaksi osaksi kappaleitaan. Folk ei ole koriste tai lisäosa, vaan voima, josta yhtye ammentaa tunnetta samalla tavalla kuin kuulijakin.