Levyarvio: Metallinen, rytminen, kokeellinen – Sepulturan uudella levyllä vahingot otetaan takaisin

Sepultura
Quadra
Nuclear Blast

Thrash-veteraanin uralle mahtuu paljon täysosumia ja varsinkin kulta-aikojen jälkeisten miehistönvaihdosten jälkeen myös huteja. Edellisen Machine Messiah -albumin (2017) arviossaan kollega kirjoitti bändin olevan hukassa ja vailla särmää. Sitähän se olikin, mutta vahinko otetaan nyt energisellä Quadralla, jos ei kokonaan, niin ainakin suuressa määrin takaisin.

Kitaristi Andreas Kisser on teroittanut sävelkynäänsä ja kappaleissa on tällä kertaa paljon vähemmän mitään turhaa. Ne tuntuvat oikeasti hyvin mietityiltä ja rakennetuilta biiseiltä eivätkä riffiltä riffin perään. Eloy Casagrande tekee selvää jälkeä rumpujen takana ja Derrick Green mylvii armotta päälle. Jens Bogrenin miksaus on myös taattua laatua.

Levy on jaettu teemoiltaan alun metalliseen, sitten rytmisempään, kokeellisempaan ja lopuksi tunnelmallisempaan ja akustisempaan puoleen. Jälkimmäiset puolet nousevat lopulta kiinnostavimmiksi kuoroineen ja orkestraatioineen eeppisen Guardians Of Earthin ja väkevän Agony Of Defeatin tarjotessa huippuhetket. Mutta suoraviivaisempikin tylytys toimii ja jo avausraita Isolation iskee turhat epäluulot pois.

Sääli, jos näin hyvän levyn joku ohittaa vain siksi, että nyky-Sepultura ei ole ”se oikea Sepultura”.