Levyarvio: Paul Weller ei turhista tauoista piittaa – Luomisvoima elää vahvana myös On Sunset -albumilla

Paul Weller
On Sunset
Polydor

The Jamin ja The Style Councilin jälkeisen soolouran myötä brittirockin arvostetuimpiin lauluntekijöihin rankattu Paul Weller on julkaissut 15. oman albuminsa. Pitkiä levytystaukoja karttava Weller muuttaa On Sunsetillä totutusti jälleen kerran suuntaa. True Meaningsin (2018) pehmeä folk-ilmaisu on vaihtunut vahvaksi soul-pitoisuudeksi. Sielukkuutta on tarjolla sekä gospel- että funk-sävyin. Jo True Meaningsiä herkistäneet Hannah Peelin jousisovitukset ja The Style Council -bändikaveri Mick Talbotin Hammond-urut tuovat biiseihin syvät säväyksensä.

Melankolisen syntsamaalailun jälkeen rytminsä löytävä ja lopulta raakaan kitarointiin äityvä Mirror Ball kuvastaa linjakkaasti Wellerin artistista luovuutta. Selvimmin soul-henkistä Baptistea ja haikeaa Villagea seuraava More osoittautuu On Sunsetin sovitukselliseksi mestariteokseksi, jonka rikas instrumentaatio saa pikantin silauksen ranskalaisen Julie Grosin lauluosuudesta.

Earth Beatin modernin elektronisen funkin jälkeen Paul Wellerin lauluäänen ikääntymisen paljastava Rockets soi tunnelmaltaan kuin David Bowie -tribuutti jousisovituksen siteeratessa häpeilemättä The Marmalade -yhtyeen vuoden 1969 singlehittiä Reflections Of My Life.