Levyarvio: Vanha modfather herkkänä – Paul Wellerin uuden albumin soulin valaisema folk rock takaa mielenrauhan

Paul Weller
True Meanings
Parlophone

Viime vuosina Paul Weller on ilahduttanut meitä useilla levyillä, jotka aina lähestyvät aihettaan virkistävästi jotenkin uudesta kulmasta. Tasan nimensä väärtti 26. studioalbumi True Meanings yllättää vielä edeltäjiäänkin enemmän.

Usein Hannah Peelin tyylikkäästi sovittamien jousien sävyttämät laulut lipuvat kypsästi ja lempeinä. Joku ehkä voi sanoa jälkeä ”romanttiseksi”, mutta jos se sitä on, niin mitään imelää siinä ei ole. Modfather täytti hiljan 60 vuotta ja selvästi tämä on sen ikäisen miehen musiikkia, parhaalla mahdollisella tavalla. Ei lainkaan nostalgista, vaan rehellisesti hyvässä ja pahassa omista kokemuksista uutettua. Koko akustisten kitaroiden ja upeiden melodioiden säätämästä hommasta välittyy valtava myötätunto ja, jumaliste, mielenrauha, jonka saavuttaminen tänä päivänä on melkoinen suoritus.

Sävelmät purjehtivat A-luokassa. Tyyliä voisi luonnehtia soulin valaisemaksi folk rockiksi. Kylässä käyvät Noel Gallagher, Rod Argent, Martin Carthy, Danny Thompson ja pari intialaismuusikkoa eivätkä vain muodon vuoksi. Bacharachmaisen flyygelitorven koristamassa What Would He Sayssa Paul kiteyttää levyn filosofian: ”In a world full of pain / why add to it? / when there’s none left to blame / you gotta face up to it.”

Nauttikaa True Meaningsia kunnes tuska hellittää.