Levyarvio: Vanhemman valtiomiehen yllätyksetön manifesti – Commonin uutuuden jatko-osa kaipaa katarsista

Common
A Beautiful Revolution Part 1
Loma Vista

Tiedostavan hip hopin vanhempi valtiomies Common jatkaa uutuudellaan Black America Again- (2016) ja Let Love -albumeilla (2019) tekemäänsä yhteistyötä nuoruudenystävänsä, tuottaja ja jazz-rumpali Karriem Rigginsin kanssa. Ensinmainittua levyä tuottanut pianisti Robert Glasper on jälleen kuvioissa. Neljäs A Beautiful Revolution Part 1:n voimahahmo on Black America Againilla vieraillut vokalisti PJ (Paris Jones).

Tyylillisesti Gurun ensimmäiseen Jazzmatazziin vertautuva jazz-rap-albumi kestää vain puoli tuntia. Nimekkäät vierailijaveteraanit ovat äänessä maltillisesti. The Roots -yhtyeen Black Thought räppää säkeistön albumin parhaimmistoon kuuluvalla Say Peacella, Stevie Wonder tirauttaa Courageousilla pikku huuliharppumelodian ja Chuck D pääsee hädintuskin ääneen A Riot In My Mindilla, johon Lenny Kravitz laulaa väliosan.

Teemalevyn jatko-osan soisi siirtyvän Common-Riggins-Glasper-kolmikon August Greene -yhtyeen albumin (2018) epäkaupallisemmalle linjalle, mutta luulen, että se tulee turvallisesti hyödyntämään tuoreempia rap- ja neo soul -vierailijoita. Toivottavasti tiedossa on edes jotain ennalta arvaamatonta ja jonkinlainen katarsis. Ekasta puoliskosta jää laimeahko jälkimaku.