MAGYAR POSSE: We Will Carry You Over The Mountains

MAGYAR POSSE
We Will Carry You Over The Mountains
Verdura

"Melankolinen pitkä kaari. Kaunis suuri ääni. Pori." Näin lukee Magyar Possen albumidebyytin mukana tulleessa infokortissa. Kyseiset seitsemän sanaa määrittävät levyn sisällön varsin tyhjentävästi.

Jo viime vuoden lopulla äänitetty We Will Carry You Over The Mountains on ällistyttävän valmis statement porilaisviisikolta, olkoonkin että iso osa sen jäsenistä on soittanut yhdessä jo vuosikaudet. Yhtyeen musiikki on täysin omaehtoista, erittäin elokuvallista ja maalauksellista eikä erityisen "rockia". Godspeed You Black Emperor! – ja Sigur Rós -viitteet ovat hyvin ymmärrettäviä, ja välillä myös aiheellisia. We Will Carry You Over The Mountains on mainittujen yhtyeiden albumien tavoin kokonaisuus, jossa ei olisi ollut tarpeen nimetä tai edes indeksoida biisejä. Yhdestä 46 minuutin tiheätunnelmaisesta ja erinomaisesti dramatisoidusta tripistä tässä kuitenkin on kyse.

Tunnelmien vaihtelussa Magyar Posse onnistuu jopa paremmin kuin Sigur Rós uudella ( )-levyllään. Uhkaavien ja lempeiden elementtien saumakohdat on hiottu lähes näkymättömiin; esimerkiksi Enemy Within – ja The Endless Cycle Of Violence -kappaleiden taitteessa miltei väkivaltainen kitaramyrsky muuttuu hyvin nopeasti korvia helliväksi kellopelin kilinäksi, kunnes uhkaavasti suriseva basso rupeaa lähestymään jostain kaukaa. Kyseinen hetki on kuin mestarillinen leikkaus piinaavan trillerin avainkohtauksesta toiseen. Levyn kauneusvirheet ovat pieniä ja yksityiskohdissa: Witchcraft-kappaleen sanaton mieslaulu kuulostaa tarpeettoman humalaiselta ja paikoitellen symbaalit saisivat iskeä äänekkäämmin, voimakkaammin.

Magyar Possen musiikin selkeä melodisuus tekee siitä helposti kuunneltavaa ja yhtyeen esteettinen ymmärrys on ensiluokkaista. We Will Carry You Over The Mountains on levy, jota eivät määritä aika ja paikka, vaan mielentila.