MICHAEL JACKSON: Xscape

Arvio julkaistu Soundissa 5/2014.
Kirjoittanut: Visa Högmander.

Arvio

MICHAEL JACKSON
Xscape
Epic

Xscape on viisi vuotta sitten kuolleen Michael Jacksonin toinen postuumi albumijulkaisu. Albumi koostuu kahdeksasta kappaleesta, joita Jackson ei elämänsä aikana saanut valmiiksi.
Tuottajat Timbaland ja Rodney Jerkins ovat luoneet albumille samaan aikaan modernin ja menneisyydelle nyökkäävän äänimaailman, joka tuntuu pahimmillaan muoviselta ja parhaimmillaan juuri niin raikkaalta kuin popin kuninkaaksi tituleeratun laulajan postuumin albumin toivoisi tuntuvankin.

Xscapen kappaleista etenkin Jacksonin yhdessä Paul Ankan kanssa 1980-luvun alussa kirjoittama Love Never Felt So Good ja Loving You voisivat hyvin olla peräisin jonkun klassikkoalbumien Off The Wall (1979) tai Thriller (1982) hittisinglen b-puolelta. Postuumilla julkaisulla parasta on kuitenkin se, että suuressa osasta kappaleista Michael Jacksonin äänessä kuuluu se ilo ja into, jonka mies viimeisillä uutta materiaalia sisältäneillä studioalbumeillaan tuntui kadottaneen.

Albumin ”moderneimmat” raidat eivät kuitenkaan nouse siivilleen. Slave To The Rhythm kulkee vielä luonnollisessa rytmikkyydessään kelvollisesti, mutta Do You Know Where Your Children Are sekä synnyttää kurjia mielleyhtymiä Jacksonin yksityiselämästä että tuntuu lähinnä yritykseltä olla 2010-luvulle päivitetty versio Will You Be There -hitistä. Blue Gangsta ja albumin nimiraita Xscape tuntuvat enemmän tuotantotiimin työnäytteeltä kuin muistutukselta 50-vuotiaana kuolleen laulajatähden ainutlaatuisuudesta.

Sillä ainutlaatuinen Michael Jackson parhaimmillaan on, tällä postuumillakin levyllä. Xscapen deluxe-versiolta löytyy demoversiot albumin kahdeksasta kappaleesta. Niillä Jacksonin ainutlaatuisuus tuntuu korostuvan toden teolla. Mies paloi elämänsä aikana loppuun julkisuusrumban liekeissä, mutta se ilo ja into, mikä laulajan tuotannossa parhaimmillaan 1980-luvun kulta-aikoina kuului, välittyy tällä postuumilla albumilla.

Jackson jätti jälkensä musiikin historiaan pysyvästi. Xscape on hyvä muistutus tästä faktasta.

Lisää luettavaa