NINE INCH NAILS: With Teeth

NINE INCH NAILS
With Teeth
Nothing

Kurt Cobain, Billy Corgan ja Trent Reznor. Hampaissa narskuvia nimiä, joiden takaa löytyvät yhden amerikkalaisen sukupolven angstin tarkkanäköisimmät kuvaajat. Päällään otsikot "grunge", "alternative" ja "industrial" nämä miehet toimittivat soundtrackin sille ikäluokalle, joka nyt alkaa asettua perheineen aloilleen. Ahkerin ja pitkäjänteisin kolmikosta on aina ollut Reznor – tuo konemusiikin Kafka, joka on rakentanut omaa täydellistä universumiaan Nine Inch Nailsin vuoden 1989 Pretty Hate Machine -albumista lähtien.

Mitä pidemmälle Reznor urallaan pääsee, sitä vakuuttavammaksi hänen musiikkinsa muovautuu. Tälläkin kertaa mies on repinyt tuottaja Alan Moul-derin kanssa studiossa kaiken irti itsestään. Nine Inch Nailsin toistaiseksi parhaan levyn, vuonna 1999 ilmestyneen The Fragilen, mukaan integroimat pianot saavat oman tilansa. Mutta äänikuvan peruselementteinä ovat suurimmalta osin yhä ne tutut spectoriaaniset särökitaravallit ja pöksyttävät vuosikertarumpukoneet.

Toiveet siitä, että teksteissään parhaimmillaan hyvin omakohtainen ja kaikkiaan karun riisuttu The Fragile olisi ollut lyriikoiden suhteen uusi alku, karisevat ikävän nopeasti. Tuntuu lähes käsittämättömältä, että toukokuussa 40 vuotta täyttävä Reznor laatii edelleen tekstejä, jotka ovat kuin ensimmäiset Nietzschensä ja Sartrensa juuri läpi äimistelleen lukiolaisen runokirjasta.

Klassisen musiikin puolella on käytössä niin sanottu "opusnumero", jolla säveltäjä listaa muodosta, soitinnuksesta ja kestosta riippumatta kaikki ne työnsä, joita pitää tärkeinä. Johann Sebastian Bach ryhtyi anarkistiksi ja päätti käyttää tarkoitukseen itse keksimäänsä BWV-koodia. Reznor on samoilla linjoilla. Hänen järjestelmänsä kertoo With Teethin olevan jo "halo nineteen", eli yhdeksästoista olennainen NIN-julkaisu. Albumin kansitaiteesta vastaa Rob Sheridan, mutta sitä ei saa ilman nettiä selville. Uusin uutuus on nimittäin se, ettei levyn ostaja saa krediittejä käsiinsä kirjautumatta nin.comiin.

Levyn sisäkannessa jonkinlaiseksi partikkeli- tai bittisuihkuksi muuntuvalla Reznorilla ei ole tapana jättää mitään sattuman varaan, joten otsikko With Teeth tulee varmasti herättämään arvailuja ja keskusteluja. Koska kyseessä on mies, joka halusi The Downward Spiral -läpimurtolevyllään (1994) muun muassa "fuck you like an animal", tekee mieli veikata lähteeksi Freudin "vagina dentata" -käsitettä. Ja hampaitahan löytyy jo mainitun Spiralin kannesta, josta vastaa maineikas Russell Mills.