RUSH: R40 Live (dvd)

RUSH
R40 Live (dvd)
Anthem

Rush-troikka toistaa edellisen R30-vuosijuhlansa idean hyvin harkituin muutoksin. Toronton kahden illan seteissä vain 12/28 kappaletta on samoja. Viisi albumia sivuutetaan käänteisessä aikajärjestyksessä soitetusta konsertista, mukaan lukien Feedbackin (2004) covertribuutit. Kuusi liveraitaa säästyy bonuksiin, mutta vanhaa vault-kamaa ei nyt ole lisukkeena.

Ratkaisut ovat erinomaisia, sillä bändi palauttaa tallenteilla hyväntuulisesti ja inspiroituneesti uransa kohokohdat ja harvinaisemmatkin ilonaiheet mieleen. Tervettä itsetietoisuutta lisää vapaus jättää pois sellaisia vetonauloja kuin Bastille Day, La Villa Strangiato tai Limelight. Vastineita riittää.

Hauskan rekvisiitan lisäksi kolmikon musisointi on poikkeuksellisen visuaalista vaihtuvine kitaroineen, polkimineen ja kiippareineen, Peartin maksipatteriston pieksännästä puhumattakaan. Geddy Lee laulaa vapautuneemmin, vaikka ajan ja äänen kuluminen on leikannut kimeintä kärkevyyttä. Juhlailta on oikein viihtyisä ja hyvin kuvattu.

Triviatäkyistä mainittakoon, että ensi kertaa livenä soitetun Losing It -biisin (1982) eri otoissa viulistit ovat tuottajaguru Ben Mink ja sitten Jonathan Dinklage, lyhytkasvuisen Peter ”Tyrionin” veli. Kumpikin kunnostautunut myös elokuvamusiikin teossa.