SOMA: Mä en usko Jeesukseen

SOMA
Mä en usko Jeesukseen
Rocket

Soma, eli lauluntekijä Vesa Aleksi, on pikku hiljaa kypsymässä merkittäväksi suomalaiseksi musiikintekijäksi. Soman tuoreemmat levyt ovat tehneet selvän pesäeron alkuvuosien valtavirran kitarapoppiin ja nykypäivänä Aleksi kulkee bändeineen vahvasti omalla tiellään. Valitettavasti hänen musiikkinsa on suurelle yleisölle täysin tuntematonta, enkä usko tilanteen juurikaan tästä muuttuvan.

Provokatiivisesti nimetty Mä en usko Jeesukseen paljastaa hyvin Soman useat eri puolet. Paikoin Vesa Aleksi esittäytyy nuoren Kauko Röyhkän kaltaisena agitaattorina ja paikoin Dave Lindholmin tyyppisenä realismin ja romantiikan naittajana. Erityisen hyvin nämä puolet tulevat esiin mainiossa nimikappaleessa, jossa Vesa Aleksi ruotii uskontoa ja nykynuorisoa erittäin osuvalla tavalla. Toinen rosoinen helmi on Pahat kielet, jonka tekstiin varmasti jokainen pikkukaupungissa (tai lähiössä) varttunut pystyy samaistumaan. Kertosäkeessä käytetyt voimasanat alleviivaavat tekstien painavuutta.

Mä en usko Jeesukseen on linjakas ja eheä albumi, jolle on eksynyt ainoastaan yksi kauneusvirhe. Lynch-leffan nimeä lainaava Tuli kulje kanssani on täysipainoinen rautalanka-iskelmä, jonka voisi kuvitella löytyvän Jani & The Jetsettersin ja Yölinnun levyiltä. Vaikka kappale onkin omassa genressään muotovalio, ei se tälle levylle kuulu.