SPIRITUALIZED: Let It Come Down

Arvio julkaistu Soundissa 09/2001.
Kirjoittanut: Jarmo Vähähaka.
Jos kaiken pahan olonsa ja epävarmuutensa saisi puristettua mytyksi ja pestyä pesukoneessa ja pesuaineena käyttäisi hieman toivoa kuulostaisi valmis koneellinen varmasti aika paljon tältä.

Arvio

SPIRITUALIZED
Let It Come Down
Arista

Jos kaiken pahan olonsa ja epävarmuutensa saisi puristettua mytyksi ja pestyä pesukoneessa ja pesuaineena käyttäisi hieman toivoa kuulostaisi valmis koneellinen varmasti aika paljon tältä. Spiritualizedin Jason Pierce on saanut aikaan valtavan hienon levyn, joka sekä puristaa rintaa että vihjailee paremmasta huomisesta. Mielenrauhaa tässä etsitään.
Edellistä Spiritualizedin studiolevyä pidettiin Jasonin heartbreak-levynä. Yhtyeessä myös soittanut tyttöystävä kun otti ja lähti Richard Ashcroftin matkaan. Tämä on nyt sitten irti huumeista-levy. Vihjailuja Piercen rankasta huumeidenkäytöstä on riittänyt miehen edellisen yhtyeen Spacemen 3:n ajoista lähtien. Mutta Let It Come Down on paljon muutakin.
Kauttaaltaan lähes koko levyä koristaa massiivinen, sadan hengen orkesterin avulla aikaan saatu Phil Spectormainen äänivalli. Pierce oli kirjoittanut orkestraation kaikki osat erikseen, tietämättä, miltä kaikki kuulostaisi yhdessä soitettuna. Ja se kuulostaa kauniilta. Lisätään mukaan gospel-kuoro, itse yhtye ja upeita lauluja tunnustuksellisilla teksteillä niin keitos on valmis. Ensimmäinen kappale, On Fire, käynnistyy kiihkeällä pianonkilkutuksella ja jatkuu Tom Waits-tyyppisellä rujolla poljennolla. Do It All Over Again ehtii pienen hetken kuulostamaan Todd Rundgrenilta! The Velvet Underground nostaa vahvasti päätään levyllä, varsinkin melodioissa ja Piercen laulussa. En ole koskaan pitänyt häntä ihmeellisenä laulajana, mutta tämän levyn jälkeen on pakko olla toista mieltä. Tekstejä ei ole edes pakko kuunnella ja silti tietää että nyt puhutaan tärkeistä asioista. Out Of Sightilla lauletaan: "Life is really what you make it they say/ I can't even make my mind up today." Kaikki me olemme yhtä hukassa.
Niitä huumeista kertovia lauluja levyllä kyllä myös on, nimiä myöten. Vai miltä kuulostavat The Twelve Steps tai The Straight And The Narrow jonka aloittava kertosäe alkaa: "The trouble with the the straight and the narrow is it's so thin I keep sliding off to the side."
Levyssä on hieman samaa kuin The Beach Boysien Pet Soundsissa. Molemmat ovat samalla tavalla hengellistä musiikkia, alakuloisia, lohduttavia, kauniita ja eksyksissä. Let It Come Downin ainoa vika on hieman liian pitkä kesto. Vähän tiivistettynä käsissä olisi ehdoton viiden tähden levy. 

Lisää luettavaa