SPIRITUALIZED: Songs In A & E

Arvio julkaistu Soundissa 6-7/2008.
Kirjoittanut: JARMO VÄHÄHAKA.

Oman mielensä avaruusmiehen Jason Piercen sielu on tulessa. Vaikka mies yrittää tukahduttaa paloa milloin milläkin laillisella tai laittomalla lääkkeellä ja vaikka hän viruu letkuissa sairaalassa lähes hengen vieneen keuhkokuumeen kynsissä, vieläkin kytee.

Arvio

SPIRITUALIZED
Songs In A & E
V2

Oman mielensä avaruusmiehen Jason Piercen sielu on tulessa. Vaikka mies yrittää tukahduttaa paloa milloin milläkin laillisella tai laittomalla lääkkeellä ja vaikka hän viruu letkuissa sairaalassa lähes hengen vieneen keuhkokuumeen kynsissä, vieläkin kytee. Kipinän sytyttäjä on useimmiten joku ihana neito, jonka kanssa oleminen ei koskaan ole helppoa. Yritys turruttaa kipeät tunteet keinotekoisen kemiallisesti ei tunnu onnistuvan, ennemminkin mies on pirstaleina. Hieman lohtuakin tuntuu silti vihdoin löytyneen.

Täysi-ikäiseksi ehtinyt Spiritualized julkaisee nyt kuudennen studiolevynsä ja vähissä ovat aikalaiset, jotka olisivat pystyneet pitämään riman toistuvasti yhtä korkealla. Songs In A & E ei ole spectoriaanisen massiivinen kuten Let It Come Down (2001) eikä rokkaa kuten Amazing Grace (2003), vaan kuulostaa kokonaisuutena rauhallisemmalta kuin pari edeltäjäänsä. Gospelsävyt ovat yhä tallella ja Piercen ääni on edelleen yhtä haavoittuneen kuuloinen kuin aiemmin. Tutuksi tulleiden teemojen, kuten huumeet ja Jumala, parissa mennään, mutta vielä ei Pierce joudu kaapimaan tynnyrin pohjaa.

Vaikka levyn materiaali oli valmis ennen Jason Piercen lähes hautaan vienyttä sairaalareissua, näkyy tuo episodi levyllä. Albumi on omistettu häntä hoitaneelle sairaalan henkilökunnalle, kansitaidetta koristavat tippaneulat ja levyn nimen sanaleikkikin (accident & emergency) alleviivaa tapahtunutta.

Lisää luettavaa