TRICKY: Vulnerable

Arvio julkaistu Soundissa 05/2003.
Kirjoittanut: Tero Alanko.
Pari vuotta sitten paljastui, että Trickyn paranoidi ja aggressiivinen käytös johtui pahasta ruoka-aineallergiasta. Kun miehen dieetti oli saatu kuntoon, hän yltyi levyttämään helpoimman ja popmaisimman albuminsa ja sieti studiossa jopa Alanis Morissettea, Cyndi Lauperia sekä Live-yhtyeen Ed Kowalczykia.

Arvio

TRICKY
Vulnerable
Anti

Pari vuotta sitten paljastui, että Trickyn paranoidi ja aggressiivinen käytös johtui pahasta ruoka-aineallergiasta. Kun miehen dieetti oli saatu kuntoon, hän yltyi levyttämään helpoimman ja popmaisimman albuminsa ja sieti studiossa jopa Alanis Morissettea, Cyndi Lauperia sekä Live-yhtyeen Ed Kowalczykia. Blowback-levy (2001) ei kuitenkaan ollut odotettu kaupallinen menestys.

Vulnerable-albumin syntytarina on yhtä kummallinen. Kaksoistornien romahtamisen aikaan Tricky sattui olemaan Los Angelesissa ja hänen paluulentonsa peruuntui. Puolitoista vuotta myöhemmin hän on yhä samalla retkellä. Tricky nimittäin huomasi nauttivansa Kalifornian auringosta ja tajusi, että Britannian ainainen sade ja harmaus masentavat häntä. Tämän oivalluksen tuloksena on vielä suorempi ja kevyempi levy – ja vielä huonompi. Surullisinta Trickyn uraputkessa on, että Vulnerablea ei varmasti myydä kuin murto-osa hiphopia, rockia ja synkkiä soundtrack-tunnelmia ainutlaatuisesti fuusioineen Maxinquayen (1995) määrästä.

Massive Attackin vaikutuspiiristä Protection-levyn (1994) myötä irrottautuneen Trickyn viidennen varsinaisen albumin kaikki kappaleet laulaa tuntematon italialainen Costanza Francavilla. Hänen pehmeä lapsinaisen äänensä suhtautuu Adrian Thawsiksi ristityn auteurin kummitusmaiseen puhelauluun, huohotukseen ja korinaan tismalleen samalla tavalla kuin Martina Topley-Birdin kolmella ensimmäisellä levyllä ja Ambersunshowerin Blowbackilla. Esimerkiksi Gwen Stefanin kanssa esitettynä singleksi valittu Antimatter-diskopophybridi kuulostaisi varmasti hitikkäämmältä.

Viimeksi Tricky sämpläsi Eurythmicsin ja Squeezen 80-luvun listahittejä, nyt hän yllättää suorilla versioilla XTC:n Dear Godista ja The Curen Love Catsista. Esiintyyköhän entinen synkkyyden prinssi seuraavan levynsä kannessa Choose Life -paidassa? 

Lisää luettavaa