TURISAS: Battle Metal

TURISAS
Battle Metal
Century Media

Muinaiselta hämäläiseltä sodan jumalalta nimensä napannut Turisas joutui ilmeisesti osin tahtomattaan kypsyttelemään ensimmäistä täyspitkäänsä aiottua kauemmin, kun levytyssopimuksen hierominen ei tahtonut johtaa tyydyttävään tulokseen.

Turisaksen taistelumetallin yhteydessä on mainittu Bal-Saggoth, mutta kyllä bändin ilmaisusta tulee mieleen vahvasti myös Skycladin puuhat takavuosina. Joskin tämä suomalaisyhtye höystää pitkälti viulun ja haitarin siivin etenevää musiikkiaan lähinnä lauluosuuksissa kuultavilla black-vaikutteilla.

Battle Metal on mielenkiintoinen päänavaus. Tässä ei ole kyse ryöstöviljellystä viikinkimeiningistä, vaan kunnon suomalaisesta kivikautisesta metsäläistunnelmasta. Vaikka bändiä ei voi syyttää liiasta omaperäisyydestä, sen kappaleissa ja esityksessä on silti alkukantaista voimaa ja mystiikkaa. Usein Turisaksen kaltaiset folk-metallibändit ovat mahtipontisuuden suhteen vaatimattomia, mutta hämeenlinnalaisryhmä on saanut sekoitetuksi pakanallista maanläheisyyttä ja pullistelua oikeassa suhteessa. Lisäksi vaikutteiden kirjo on hallittua ja tyylisuuntien yhteensulautuma on valjastettu palvelemaan bändin omia tarkoitusperiä.

Mainittakoon, että Emmanuelle Zoldanin kuulaan lauluäänen harkittu hyödyntäminen loihtii levylle niitä kaikkein voimakkaimpia kontrasteja jo sinänsä onnistuneisiin sovituksiin.