TURISAS: Stand Up And Fight

TURISAS
Stand Up And Fight
Century Media

Puolitoista vuotta studion uumenissa on nykyään pitkä aika käyttää levyn tekemiseen. Kun uusi Turisas-albumi on kertaalleen pyörähtänyt läpi, asiaa ei tarvitse ihmetellä.

Stand Up And Fight on täysiverinen sinfoniametallilevy, ei mitään puolivillaisia metallibiisien orkesterisovituksia tai särökitaraa viulun kaverina. Mathias Nygård on tehnyt kumppaneineen huikean työn säveltäessään moisia massiivisia ja suuria teoksia, jotka hyödyntävät vaikutteita niin metallista kuin operetti- ja oopperamusiikistakin. Vaikka vaikutteet ovatkin varsin selkeät, yhtye on kutonut ne saumattomaksi kokonaisuudeksi, jossa ei ole mitään päälleliimatun tuntua.

Etenkin melodioiden kuljettelu metallille epätyypilliseen tapaan tuo mielenkiintoisia jännitteitä ja jopa pienimuotoista yllätysmomenttia kappaleisiin. Turisas ei ole erityisesti tavoitellut mahtipontisuutta, vaikka sitäkin löytyy, vaan pikemminkin koko levy on kuin suurieleistä värikästä sävelmien ilotulitusta, josta selkein näyttö on eittämättä levyn Take The Day! -kakkosraita.

Sinfoniaorkesteri metallibändin kaverina ei ole enää mikään uusi juttu, mutta yhtä yksityiskohtaiset sovitukset ovat. Turisas on tehnyt Ison Levyn, joka on viimeistelty huolellisesti viimeistä piirtoa myöten.