Tuulitakkikansan äänitorvi on taas ajankohtainen – Peijakkaan nasevalla Martti Servolla on aihetta juhlaan

Martti Servo & Napander
Teräsmylly jauhaa
Ranka

Martti Servo ja Napander julkaisivat samaan syssyyn juhlalevyt oman 20-vuotisen olemassaolonsa kunniaksi sekä Suomi 100 -teemalla. Jälkijunassa -debyytin kasetti- ja vinyyliversiot sekä upouusi Teräsmylly jauhaa ovat riemastuttavasti lähes identtiset tyyliltään ja teemoiltaan. Vain ajankohtainen ja yltiöjuustoinen Paljon onnea Suomi on ohikiitävä irtiotto kivijalkamateriaalin aihepiiristä. Toki kotimaan ihanuuksia on aina siedätetty vinolla huumorilla yleisestä erityiseen mennen.

Vaikka Servon laulut onnistuvat hämmentämään ilmaisullisella arkinaivismillaan, vain toivottomat tosikot voivat enää provosoitua servomiehen hankalan lemmenelämän, poksuvien kulttuurikuplien ja tuulitakkikansan yhteiskunnallisen pohdiskelun kymestä. Martti Servon iskelmälliset sävelmät ja iskulauseet ovat peijakkaan tarttuvia, suruissakin optimistisia ja musiikillisesti maukkaita.

Lauluäänen emotionaaliset painotukset, vibrat ja ärrän sorautus ovat kohdallaan. Kokoonpanonsa 20 vuotta säilyttänyt Napander musisoi moitteettomasti. Totuttuun tapaan albumilla on jälleen yksi todella outo ”modernimpi” sävellys ja sovitus. Nyt tällä kunniapaikalla on kotikutoiseen räppimuottiin ujutettu nimikappale Teräsmylly jauhaa.