VARJO: Viimeinen näytös

VARJO
Viimeinen näytös
Stupido Records

Jo vanhastaan synkistelyyn taipuvainen yhtye julkaisee viimeisen levynsä, ja ilma on raskas jäähyväisten painosta. Varsinkin kun tiedetään, että Viimeisen näytöksen taustalla vaikuttavat Varjon entisen kosketinsoittajan Sampo Lindforsin ja perustajajäsen Henry Waldénin kuolemantapaukset.

Viimeinen näytös ei silti tukehdu omaan ahdistukseensa. Yhtyeen loppu­aikojen ideariihistä albumille on valikoitunut 1980-luvun alun The Curelle kumartelevien lisäksi selvästi rockimpia biisejä, ja bändi kuulostaa niissä todella terävältä. Tällaisista levyistä vanha goottirock-skene on mielissään.

Lopulliset hyvästit Varjo heittää kappaleella, joka maalailee synkin värein. Olet ehkä kuollut -biisiä kuunnellessa ja takakannen karmivasti asiaan liittyvää kuvaa tuijottaessa tulee haikea ja vaikea olo teoksen syntytarinasta tietämättömällekin.

Kun Varjon ehkä koskettavin esitys löytyy sen viimeiseltä albumilta, ei voi kuin todeta yhtyeen häviävän keskuudestamme liian aikaisin. Lohdutukseksi Antti Lautala ja Viimeisellä näytöksellä soittanut kokoonpano jatkavat tummanpuhuvan musiikin tekemistä Silent Scream -nimellä.