YUP: Helppoa kuunneltavaa

YUP
Helppoa kuunneltavaa
Universal

YUPin häpeilemätön hittikooste on kastettu pientä ironiaa tihkuvalla, mutta täysin totuudenmukaisella nimellä – Helppoa kuunneltavaa. Tämä titteli koskee varsinkin kokoelman kakkos-cd:tä, josta löytyvät yhtyeen tuoreimmat ja suurinta menestystä nauttineet sinkut. Samalla YUPin vanhat, astetta särmikkäämmät kappaleet löytävät rutkasti uutta kuulijakuntaa.

Voin vaivatta kuvitella tilanteen, jossa moni uusi fani ryntää levykauppaan hankkimaan bändin kulmakiviksi luokiteltavat Homo Sapiens – ja Yövieraat-pitkäsoitot. Erityisen vahvasti esillä on jälkimmäinen, jolta on kokoelmalle irrotettu peräti neljä biisiä. Näistä kaksi, Murhaaja soittaa pasuunaa ja Porvariston hillitty charmi, ovat YUPin ehdottamasti parhaat sinkut. Molempien teksteissä Martikaisen kynä on sivaltanut veitsenterävästi ja koko bändin soitosta huokuu oikealla tavalla suomalainen korpihulluus.

Helppoa kuunneltavaa -kokoelman kappalejärjestys on toteutettu ainoassa mahdollisessa järjestyksessä – eli kronologisessa. YUP:n tapauksessa muutokset ovat olleet niin suuria, että ainoa tapa päästä yhtyeen pään sisälle on kuunnella tarkaan bändin kehitys vuosien varrella. Niin, nimenomaan kehitys. Monet sanoisivat että bändi on vanhentuessaan taantunut, mutta kyllä uusista kappaleistakin potkua löytyy. Keinot ovat vain hieman jalostuneet.