2000-luvun selviytyjiä ja tulevaisuuden nimiä – Parasta juuri nyt -soittolista kokoaa jälleen huomionarvoisia uutuusbiisejä

00-luvun suuruudet jaksavat hyvin, katso vaikka The Rasmusta ja Anssi Kelaa.
18.9.2018 21:47

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Viime vuoden suurimpiin yllätyspaluisiin kuului The Rasmuksen aktivoituminen viisivuotiselta hiljaiselolta. Kokoonpano säilyi myös tauon jälkeen samana kuin se oli ollut The-etuliitteen lisäämisestä lähtien ja vuoden loppupuolella julkaistu Dark Matters -albumi oli selkeää jatkoa siitä, mihin vuoden 2012 The Rasmuksella jäätiin. Näkyvin muutos lienee ollut laulaja Lauri Ylösen hiusten sulkasato”.

Nokkamies Lauri Ylönen on tällä hetkellä polttavan ajankohtainen juuri nähtävän yhdeksännen Vain elämää -kauden myötä, ja uutta musiikkia saatiinkin odotetusti juuri sopivasti syyskuun hämärtyviin iltoihin. The Rasmuksen tuore Holy Grail -kappale syntyi laulajan itsensä kertoman mukaan viime keväänä bändin Venäjän-kiertueella. Se antaa äänen ei niin usein valokeilassa nähdyille keikkakävijöille.

– Mietin reissun aikana paljon yksinäisyyttä. Joskus keikoilla kiinnitän erityistä huomiota yleisön taka-osassa, valojen ulottumattomissa, seisoviin yksinäisiin faneihin ja näen jollain tapaa heissä itseni. Kun tapaamme faneja keikan jälkeen, niin ne takarivin mystiset hahmot ovat yleensä kaikkein kiinnostavimpia; ujoja ja hiljaisia. On todella vaikea löytää sanoja, kun vihdoin saa tilaisuuden sanoa jotain. Kappale on omistettu kaikille antisankareille, Lauri Ylönen kuvailee biisistä julkaistussa tiedotteessa.

00-luvun suosituimpiin kotimaisiin artisteihin kuului myös muuan Anssi Kela. Nummelalla (2001) koko kansan Anssiksi noussut Kela on vuosien mittaan ehtinyt kunnostautumaan artistiuransa ohella niin kirjailijana kuin esihistoriallisena tubettajana (tuota termiä ei ollut vielä olemassa, kun Kela jo vuonna 2007 opetti nuoria suomalaisbasisteja peukutuksen saloihin). Tällä viikolla päivänvalon näkee seitsemäs albumi Ääriviivoja, jolta viimeisenä sinkkujulkaisuna fanit saavat nauttia hillittömän synthwave-henkisestä Jotain on poissa -biisistä. Mutta missä oikein on Savon Pariisi?

Chicagolaisräppäri Noname nähtiin viime kuussa Helsingin Flow-festivaalin lavalla ja tällä viikolla Soundin soittolistan antimissa. Myös runoilijana tunnettu Noname on tehnyt aiemmin yhteistyötä muun muassa Chance The Rapperin kanssa. Viime perjantaina julkaistulta Room 25 -albumilta löytyvä Prayers-kappale sekoittaa soulin aineksia yhteiskunnalliseen sanomaan. Noname, ristimänimeltään Fatimah Nyeema Warner, ei pitänyt fanejaan pitkään jännityksessä toisen levynsä promootion kanssa: Room 25:n julkaisusta tiedotettiin viime viikon maanantaina vain neljä päivää etukäteen.

Parasta juuri nyt -soittolistan tämän viikon annista löytyvät myös tyrnäväläislähtöinen garage rockin sanansaattaja Jolly Jumpers, The Dillinger Escape Planista tutun Greg Puciaton ja Nine Inch Nails -ex-jäsen Joshua Eustisin muodostama The Black Queen sekä monet muut uutuuskappaleet muun muassa Kiki Paulta, Antti Autiolta, Lana Del Rayltä sekä Sam Fenderiltä.

Ota Soundin Parasta juuri nyt -soittolista haltuun alta:

Lisää luettavaa