Lakonista maailmantuskaa ja (itse)kontrollista irtaantumista – Nämä kappaleet ovat Parasta juuri nyt

Mukana muun muassa Maustetytöt, Kanerva, Lokit, Litku Klemetti, NEØV ja Billie Eilish.
12.2.2019 12:20

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Viime vuonna suurta innostusta keikoillaan herättänyt Maustetytöt tunnettiin pitkään siitä, ettei yhtyeen musiikkia ollut vielä saatavilla levytetyssä muodossa. Tulokasyhtye sai takuulla lukuisia uusia faneja viime viikolla, kun hartaasti odotettu Tein kai lottorivini väärin -debyyttisinkku julkaistiin.

Kaurismäkeläisesti melankolinen Tein kai lottorivini väärin -biisi on tarina illasta, jona rahat riittävät yhteen pieneen olueen ja sähköt on katkaistu kotoa. Mutta maailmantuska muistuttaa, ettei länsimaalaisilla ole syytä valittaa, koska sudanilaisilla pojilla ei ole mahdollisuutta juoda itseään känniin. Maustetyttöjen tarinoiden yleissävy on lakoninen, mitä käsiteltiinkin syyskuun Soundissa julkaistussa haastattelussa.

– Kaikki, jotka meidät tuntee, tietää, että tällaisia me vain ollaan. En osaa kirjoittaa kuin omasta näkökulmastani. Vaikea sanoa, selittääkö tekstit itseään, toivottavasti selittävät tarpeeksi, mutta eivät liikaa. Lakonisuus taitaa olla meissä molemmissa aika syvälle juurtunut asenne, yhtyeen Kaisa Karjalainen kertoi tuolloin.

Paritanssi-debyytillään kotimaisen popin ystävien tietoisuuteen noussut Kanerva palaa. Vaikka artistin debyyttilevy vain vajaa vuosi sitten, osoittaa Kanerva tuoreella Fitbit-singlellään oivia uudistumisen merkkejä. Fitbit on tekijänsä mukaan laulu siitä, miten joskus pitää juosta metsään ja irrota (itse)kontrollista. Pimeyden Pekka Nisun tuottamassa biisissä 90-lukulainen voimakertsi, räppiosuudet ja rytmivetoisuus luovat tuoreen ja koukuttavan pop rock -anthemin. Tätäkö on siis Kanerva 2.0.

Maustetyttöjen ja Kanervan ohella soittolistallemme on tällä viikolla käsin valikoitu muun muassa viimein debyyttikokopitkänsä julkaissut Lokit, selkäpiitä karmivalla minimalistisella popillaan säväyttävä Billie Eilish, stemmalaulujen ja indie folkin voimaan luottava oululaistulokas Lanai, Mullan alta -ohjelmassa Saima Harmajaa lauluksi sovittava Litku Klemetti sekä Volant-kolmosalbuminsa tiimoilta ajankohtainen NEØV. Ota kaikki tärppimme haltuun alta löytyvältä soittolistalta!

Tätä kaikkea löytyy Soundin Parasta juuri nyt -soittolistalta viikolla 7:

 

Lisää luettavaa