”Mikä tärkeempää on: fiilis uskomaton vai se, että jengi sietää toisiaan?” – Parasta juuri nyt -soittolista tarjoilee kuumia uutuusbiisejä viileään vapun viettoon

Ovathan simat ja munkit jo valmiina?
30.4.2018 17:01

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Yksi viime vuosien mielenkiintoisimmista suomirock-tulokkaista on ollut kiistatta Ursus Factory. Helsinkiläiskaksikko Allu (Ripatti, rummut) ja Jussi (Pelkonen, kitara ja laulu) on herättänyt ympärilleen paljon innostusta energisillä keikoillaan ja julkaisi kesällä 2017 kovatasoisen Älä lopeta uskomasta rakkauteen beibi -debyyttialbuminsa. Viime viikolla saimmekin kuulla, että karhukopla oli allekirjoittanut levytyssopimuksen tutummin suomirap-julkaisujen taustalta löytyvän Monsp Recordsin kanssa.

Levydiiliuutisen yhteydessä maailma rikastui jälleen yhdellä Ursus Factory -biisillä, joka kantaa nimeä Eksistentiaalinen biisi. Duokokoonpanon mahdollisuudet ovat viritetty tappiinsa ja Jussi Pelkosen lyriikat kuvaavat kepeän ironisesti elämän merkityksellisyyden etsintää. Ja kukapa meistä ei olisi tavannut yhden, jos toisenkin ”viiden pennin lukiolais-Nietzschen”?

Jylhän post-punkista ammentavan indien ystävien kannattaa merkata kalentereihinsa syyskuu, sillä tuolloin The Holy julkaisee debyyttikokopitkänsä Daughter. The Holyn fanit ovat saaneet odottaa yhtyeeltä uutta musiikkia vuodesta 2016 lähtien, jolloin bändi esittäytyi More Escher and Random Notes -EP:llä. Tulevaa kokopitkää enteilee tuore Land Before Time -sinkkulohkaisu, jonka komea musiikkivideo sai innoituksensa äitinsä menettäneestä dinosauruksesta.

So Long, And Thanks For All The Fish on takuulla tuttu fraasi Linnunradan käsikirja liftareille -kirjasarjan (tai ”yhdeksänosaisen trilogian” tiivistävän elokuvasovituksen) faneille. Kyseessä on myös A Perfect Circlen Eat The Elephant -albumilta löytyvä, varsin pirteänpuoleinen kappale. Salla Harjulan arviossa Maynard James Keenan kumppaneineen sai kehuja neljän tähden edestä ja täysosumasta jäätiinkin ”oikeastaan vain siksi, että kahdentoista biisin joukossa on parikin selkeää täytebiisiä”. Lue koko arvio täältä.

Parasta juuri nyt -soittolistalle tiensä ovat löytäneet myös helsinkiläinen komeasti action rockia takova The Acts, manselaista shoegazea edustava Radio Supernova, vapun kunniaksi pätkätyöläisten laulun julkaissut Jukka Takalo sekä odotetun paluulevyn julkaissut doom-legenda Sleep. Näillä eväillä onkin hyvä suunnata vapun juhlintaan.

Tältä kuulostaa viikon 18 Soundi.fi: Parasta juuri nyt -soittolista:

Lisää luettavaa