”Olisin varmaan maailman huonoin Vain Elämää -artisti” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana kolmatta levyään valmisteleva Mantaray

"Viime aikoina bändin sisällä on myös tapahtunut isoja muutoksia. Se tuntuu luovan hyvää pöhinää."
4.9.2019 20:57

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Alun perin Jyväskylästä kotoisin oleva Mantaray sekoittaa tunnelmoivaan alternative rockiinsa värejä niin elektrosta kuin post-rockin paletista. Atlantic– (2016) ja No More Sirens- (2018) albumit aiemmin julkaissut bändi on sittemmin valunut Jyväskylästä hiljalleen kohti Helsinkiä.

Mantaray valmistelee parhaillaan kolmatta albumiaan ja viime viikolla päivänvalon näki Outside Me. Tavoitimme yhtyeen Jonnen, Jaakon ja Miikan, joten onkin aiheellista kysyä: mitä Mantarayn leiriin kuuluu?

– Mantarayn leiriin kuuluu erittäin hyvää, kiitos kysymästä! On aina jännittävää julkaista uutta musiikkia ulos ja saada myös sitä kautta tavallaan jonkinlainen ajankuvaus omista fiiliksistä pakettiin. Odotamme myös kovasti uusien biisien soittamista livenä, seuraavaksi Superwoodissa 4.10, Jonne kertoo.

Valmistelette kolmannen albuminne julkaisua. Mitä kaikkea toisen ja kolmannen välillä on ehtinyt tapahtumaan?

– Toinen levy oli prosessina henkisesti intensiivisempi, jollain lailla enemmän terapeuttinen levy, kun taas uuden levyn kohdalla oli enemmän tilaa miettiä miltä meidän soitto kuulostaa ja mihin ollaan yhtyeenä menossa, Miika avaa tulevan albumin valmistelua.

– Viime aikoina bändin sisällä on myös tapahtunut isoja muutoksia, kuten uuden treenikämpän hankkiminen Helsingistä neljän jäsenemme muutettua tänne Jyväskylästä. Se tuntuu luovan hyvää pöhinää ja energiaa musahommiin. Bändiin liittyi tälle levylle myös uusi basisti Jiri, joka toi omaa persoonaansa sovituksiin, Jonne kuvailee.

Miten levyn ensimmäinen single Outside Me syntyi? Mikä on tarina biisin taustalla?

– Sävellyksellisesti Outside Me:n ajatus lähti yksinkertaisesta kitarariffistä ja staattisesta rumpuloopista, jotka pysyvät taustalla muuttumattomana koko biisin ajan. Halusin lähestyä biisiä sen kautta, miten muiden soittimien lisääminen ja vähentäminen vie biisiä eteenpäin ja mitä ne tekevät taustalla pyörivälle kitarariffille. Lopputuloksesta tuli melankolisempi ja isompi, kuin mikä ajatukseni biisistä alunperin oli, Jonne hehkuttaa selvästi tyytyväisenä lopputulokseen.

– Olisin varmaan maailman huonoin Vain Elämää -artisti, koska mun mielestä on aina vähän tylsää, kun artistit avaa omia sanoituksiaan. Se on vähän hassua, mutta kaupungin muutos kuuluu itselle tosi paljon tämän uuden levyn kappaleissa. Jonnen tekemää demoa repeatillä kuunnellessa ajattelin paljon muutoksia, mitä omassa elämässä on tapahtunut ja siitä tämä biisi alkoi muodostua, laulaja Jaakko kertoo.

Mantarayn ohella tämän viikon Parasta juuri nyt -soittarilta löytyy sitä kauan odotettua uutta TooliaKeijukaisvalssin askelin kulkevaa Litku Klemettiä, tuoreen Soundin kannesta löytyvä Ellinoora, Kingswood – nuo Australian sielukkaimmat rokkarit sekä pian uutta soundiaan uudistavaa albumia julkaiseva Pimeys.

Tältä kuulostaa syksyn ensimmäinen Parasta juuri nyt -soittolista:

Lisää luettavaa