Huonekalujen supinaa ja syväsointisia tarinoita – Lopunajan Mies laati Lopunajan soittolistan

"Magian takana on nainen."
3.4.2016 17:47

Sunnuntait ovat soittolistoja varten.

Blues-väritteisiä kappaleita omalaatuisella pieteetillä esittävän Einari Stylmanin alter ego Lopunajan Mies julkaisi Alussa oli lopunajan mies -debyyttipitkäsoittonsa kuluvalla viikolla. Sen kunniaksi pyysimme herra pääherraa kasaamaan päivän soittolistan kappaleista, joiden tahtiin albumintekoprosessi taittui.

Levy syntyi hyvin pitkälti mun entisessä kämpässä Pengerkadulla (Helsingin Kalliossa, toim. huom.) ja siksi kokosinkin tälle listalle biisejä, joita muistan että niiden seinien sisällä usein soitettiin.

”Kirjoitin kirjoituskoneella satoja liuskoja tyhjänpäiväisyyksiä ja koetin turhaan saada jazzin huumaa taltioitua.”

Tässä tulee Lopunajan lista, olkaa niin hyvät.

Bob Dylan: Bob Dylan’s 115th Dream (Bringing It All Back Home, 1965)

Nämä Dylanin pitkät ja monitahoiset tarinat tuottavat mulle suurta iloa ja uusia pieniä löydöksiä joka kerta.

Miles Davis: Prelude (Part 1) (Agharta, 1975)

Yhteen aikaan levyä tehdessä kuuntelin työhuoneellani lähes pelkästään Davisin Aghartaa. Kirjoitin kirjoituskoneella satoja liuskoja tyhjänpäiväisyyksiä ja koetin turhaan saada jazzin huumaa taltioitua. Rakastan tuota levyä vieläkin suuresti.

Matti Johannes Koivu: Esineet ja aikataulut (Kovat piipussa, 2007)

Mun mainittu levynkirjoituksen aikainen asumukseni tuolla Pengerkadulla oli kalustettu pelkillä perityillä ja saaduilla esineillä ja huonekaluilla. Sainkin huomata, että ne olivat kokoontuneet yhteen supisemaan juttujaan ja kertomaan mulle vanhoja muistoja öisin. Itse olin pelkkää välittäjäainetta niiden keskusteluissa.

Agents: Moskovan valot (Agents Is Back!, 1996)

Tämä on soinut päässä lapsesta asti, lumoava laulu.

Fleetwood Mac: The Chain (Live) (The Dance, 1997)

Mulla on sellanen fiilis, että tämä biisi käynnisti aikanaan koko levynteon. Kaikkein eniten tykkään tosta bassotiputuksesta just ennen kitarasooloa.

Räjäyttäjät: Rapa-Eini (Awopbopaloopop Alopbam RÄjÄ!, 2013)

Luulin kuulleeni rokkia aiemminkin livenä, kunnes näin Räjäyttäjät Telakalla. ”Perseestä revenneet farkut ja käärmeennahkatoppi” on a-luokkainen aloitus biisille.

Laila Kinnunen: Tiet (Laila, 1965)

Monasti katselin ikkunasta lintuja pienissä puissa ja haikailin, kunpa laulaa voisin kuin Laila. Tai laulaisipa edes joku vielä niin näinä päivinä.

Juice Leskinen: Pyhä toimitus (Pyromaani palaa rikospaikalle, 1985)

Lempikappaleeni Juicelta, sanat ajaa takaa iltaisin ja Anssi Tikanmäen sovitus on kuin massivinen 1800-luvun lopun venäläinen maalaus laivasta ja isosta tummasta taivaasta.

Jodarok: Peittoo kiskoo (Valvo viiteen nuku kolmeen, 2011)

Kerran kuunneltiin kaverini Esan kanssa joku demoversio levystä läpi ja saman illan aikana hän esitteli tämän biisin. Seurauksena hurahdin taas pitkän tauon jälkeen kuuntelemaan paljon suomiräppiä.

Heart: Magic Man (Dreamboat Annie, 1975)

Tyttöystäväni Aino esitteli Heartin ja tämän kappaleen mulle ensimmäistä kertaa. Ainon ansiosta ja avulla tuo albumi lopulta tuli mulle sitten fyysisesti olevaksikin. Magian takana on nainen.

Lopunajan Miehen Lopunajan listan pääset kuuntelemaan tästä:

Lisää luettavaa